Receptek és Praktikák

Csendesné Dolinay Margit mesél a rendről.

Azon szerencsések közé tartozhatok, aki alapítója lehettem a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének, bár a történethez az is hozzá tartozik, hogy nem teljesen a kezdetektől ismerem az alakulás mozzanatait. Baltás Zsuzsa kérdezte meg tőlem, lenne-e kedvem a hagyományőrzéssel, a sütőipari emléktár anyagával, termékek felkutatásával foglalkozni.

 

Igent mondtam, mivel megcsillant előttem annak lehetősége, hogy hosszas betegeskedés után visszatérjek és ismét a pék szakma, közelében lehessek. Akarat, elhívatottság, érdeklődés vitt egyre csak előre. A Rend arculatának formálódása, a Múzeum területének, romjainak takarítása, az emléktár anyagának szortírozása (évek multán vált világossá, hogy ez piszkos, fagyos, nehéz előmunkálat volt.), gyerekek irányítása a munkában, az első tábor szervezése, majd egy teljes hónap az Erődben, mikor már kiállítást tudtunk tartani és az időszaki kiállítást is kiötlötte Zsuzsa. Lendületem szerencsére nem tört meg, még az olykor sok bosszúságot, áldozatos munkát követelő, Rendet építő munkában. 2005-ben fogalmazódott meg, hogy  önálló csoportot alakítsak ki, (mely később Észak-alföldi régiós, most Területi csoport néven létezik) mely jobban sikerült mint gondoltam. 2006-tól szolgáltatásunkat, minőségi munkánkat egyre több rendezvényre hívták, így a Rend neve, tevékenysége évről-évre ismertebbé vált. Jöttek az elismerő, köszönő levelek, kitüntetések, oklevelek, meghívások más egyesületekbe, mint GKRTE, Magyar Turizmus Zrt., Közép-Tisza-Zagyva LEADER egyesület. A LEADER csatlakozás már 2010-ben történik, mely összekapcsolódik a Sziget Fesztivál, Pécs „Teret a Vidéknek”, Budapest Vajdahunyad vár konferenciával, ahol a HÍR termékek bemutatója történt meg. Itt ha gondolod pontosítsd, mi történt a konferencián. Az Észak-alföldi csoport vezetőjeként a médiában egyre többet szerepeltem (TV, rádió, írott sajtó) amely újabb lehetőségeket hozott, hogy tudjanak a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjéről. 2006-2008 közötti időszak volt a csúcs (évi 32 rendezvényre meghívás) közben alakultak az újabb régiós csoportok. Eljött az ideje a változásnak, a fiatalításnak, a 10 éves alapozó, fejlődést eredményező munkát végző, kb. 10 fős mag munkájának elismeréséhez. Szellemi, anyagi tőkéjük nélkül a Rend nem létezne, nem lenne minek megújulnia. Remélhetően az új arculat, koncepció, vezetés, az elvégzett munka, töretlenül növeli a Rend és a pékszakma imázsát és elismertségét, a szakmai szervezetek együttműködését.

Javaslataim:

  • Működési szabályzatunk felül vizsgálata, változtatása: vagy rendfő helyettesek lehessenek a csoportvezetők, vagy minősített megnevezés legyen a csoport vezetés a helyettesek mellett. Egészítsük ki a pályázatok miatt pl. az oktatás, rendezvény szervezés, stb. kifejezésekkel. Az átgondolt módosításokkal terjesszük újra be.
  • „Világjáró szakajtó” receptek gyűjtésére, vagy EU-s elnökség alatt szerelő országok kenyereinek, pék termékeinek összegyűjtése, majd könyv, CD formában kiadása.
  • Vendégkönyvet adok, (melyet Jász motívumokkal rajzolt előoldallal terveztem meg) a Rendnek, hogy a jövőben írásos nyoma is legyen a véleményeknek.
  • Régi szakkifejezések felsorolása, úgy vettem észre, nem ismerik a (trokser, visrongy, strejzekker,svöl, stb) a helyesírásért nem vállalom a felelősséget, már én sem tudom csak a szavakra emlékszem és jelentésükre.

 Praktikák:

  • Miért kell a lisztet szitálni? Ne legyünk restek a liszt szitálásához, mert jó tudni, hogy így az idegen anyagoktól mentesítjük, valamint levegőssé tesszük a lisztet, amely  az élesztő működését (gáztermelő képességét) elősegíti, javítja.
  • Mézes tésztáról tudható? Mézes tészta készítésekor jó tudni, hogy ha nem dolgozzuk fel az egészet, 4-5 napra hűtőbe tehetjük nem romlik meg. Ismét süthetünk friss mézes sütit.

 

Csendesné Dolinay Margit (Észak Alföld)

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja