Sváb Színes kuglóf Magyarpolányból
Szükséges nyersanyagok
0.5 kg liszt
0.1 kg margarin
0.1 kg porcukor
0.3 l tej
0.03 kg élesztő
4 tojás sárgája
Csipet só
1 cs vaníliás cukor
0.05 kg kakaópor
1 kávéskanál piros festék
Az elkészítés módja, fortélyai, fűszerezése:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és 0.1 kg lisztet így készítünk kovászt, amit fél óráig kelesztünk.
Közben a margarint a porcukorral kihabosítjuk, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a sütőport, sót és a lisztet.
Végül a megkelt kovásszal simára dagasztjuk.
A tésztát háromfelé vesszük, az egyikbe kakaóport a másikba piros festéket dagasztunk.
A tésztákat henger alakúra sodorjuk, majd összefonjuk.
Kivajazott cserép kuglófformába rakjuk, 45 percig kelesztjük.
180-200 Co 45-60 percig sütjük
Ha kisült kihűtjük és kiborítjuk a formából
Borleves
A szükséges alapanyagok 4 személyre
1 l fehér bor
2 dl tejszín
Kristálycukor
Egész szegfűszeg
Egész fahéj
0.5 dl víz
4 tojás sárgája
Az elkészítés módja, fortélyai, fűszerezés:
A fehérbort és a vizet feltesszük főzni, géz lapocskába rakunk egész fahéjat, és szegfűszeget bekötjük, majd a levesbe tesszük (erre azért van szükség, hogy ha leves elkészült, akkor fűszereket könnyen ki tudjuk venni)
Ízlés szerint 2-3 evőkanál kristálycukrot is rakunk hozzá, és ezzel forraljuk fel a leves alapját.
A tojások sárgáját kikeverjük a tejszínnel és egy kevés meleg levessel, így ha hozzáöntjük, nem kapja össze a tojást és a tejszínt.
Ezzel még egyszer jól átforraljuk.
Karácsonykor; szenteste színes kuglóffal fogyasztották
Ízlés szerint ki melegen, ki hidegen
Nardai Anita (Nyugat Magyarország; Rendfő 2011. március 05.-)
|