Alapanyagok 2 db mákos és 2 db diós beiglihez:
Tésztához:
0,33 kg liszt
0,13 kg margarin
0,06 kg porcukor
0,01 kg élesztő
0,1 l tej
1 db tojás sárga
Só
Dió töltelékhez:
0,13 kg darált dió
0,06 kg cukor
0,01 kg mazsola
0,1 l víz
őrölt fahéj
Mák töltelékhez:
0,13 kg darált mák
0,06 kg cukor
0,1 l víz
Citromhéj
Tészta készítése:
A tejet meglangyosítom és elkeverem benne a porcukrot, élesztőt és egy kevés lisztet (kovászkészítés) és pihentetem 10 percig
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk adunk hozzá egy csipet sót, a kovászt és a tojás sárgájával begyúrjuk a tésztát
10 percig a hűtőben pihentetjük majd, 17 dkg-os darabokra osztjuk (4 db).
A tésztánkat 0,5 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk, úgy,hogy a két szélén 1-1 cm-en papír vékony legyen a tésztánk.
Elkenjük a közepén a tölteléket, majd a két szélét ráhajtjuk és feltekerjük.
Tetejét megszurkáljuk és tojásozzuk (kétszer csak sárgával és a végén egyszer fehérjével) a kenések közt hűtőben pihentetjük 15 percig.
Előmelegített sütőben 180 C arany barnára sütjük.
Töltelékek készítése:
A vizet a cukorral felmelegítjük, majd ráöntjük a darált mákra, illetve dióra
A fűszerezés ízlés szerint történik.
|