Receptek és Praktikák

Hagyományok versenye, egy verseny hagyománya

Összefogás, hagyományok őrzése – tisztelete,alt szakmai szeretet, tisztelet az elődöknek, felelősség az utódokért, mind ezek egyenként is jellemzik a 10. éve alapított Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének hitvallását.

A Rend egykori alapítói, nemes célokat tűztek ki és valósítottak meg az elmúlt egy évtizedben. Olyan feladatokat vállaltak fel, mely inkább az erkölcsi elismertséget célozta meg és érte el.

Talán a leghitelesebb bizonyítéka ennek, hogy a leendő szakembereket is arra az útra irányították, melyen szakmájuk szélesebb horizontját is megismerhetik, becsülettel művelhetik.

A tisztes kétkezi munka, a lisztes kezek közül kikerülő kézműves remek tükrözze a pék lelkét, elhivatottságát – ezt elfogadtatni a felnövekvő nemzedékkel, a mai mobilizált világunkban, valóban embert próbáló feladat. Mégis elmondható, hogy ezek nem csak szavak: 10. éve a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola  a Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje meghirdette a pék és pék – cukrász tanulók Országos pék hagyományőrző versenyét.

Az akkor fellobbant láng, jelenleg is lobog, s nem látszik kialudni, hiszen az idei esztendőben is – mint minden évben – egy októberi szombaton benépesült a Szakképző iskola tanműhelye. Galicz István gyakorlati oktatásvezető hívó szavára, élelmiszeripari képzést folytató iskolák diákjai, oktatói, kísérői, látogatói jelezték részvételi szándékukat a megmérettetésre. A verseny alapítóinak örömére, a mai nehéz gazdasági helyzetben is az ország hét iskolájából kívánták - tanult és magukban hordozott -  értékeiket megmutatni a szakmai zsűrinek a jól felkészült diákok, 2011. október 15.-én.

A nemes versengést a házigazdák által szervezett, ünnepélyes megnyitó előzte meg, melynek keretében a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje emlékplakettjét, a maga szerénységével, de mégis meghatottan fogadta Farnadi Éva. További emlékplakettet vehetett át, Szász Ottó az iskola nyugállományba vonult igazgatója a HÍR verseny évtizedes támogatásáért.

Nardai Anita rendfő asszony köszönetét fejezte ki Galicz István gyakorlati oktatásvezetőnek és a Pesti Barnabás Szakképző Iskola valamennyi dolgozójának, a színvonalas szervezésért és rendezésért.

A Jubileumi Hagyományőrző verseny kiírása alapján a versenyzők feladatai a következők voltak:

  • szóbeli felelet - a 4 előre meghatározott HÍR termék közül, a kihúzott ismertetése
    ezek: Fumu, Rábaközi perec, szilvalekváros hájas, dübbencs
  • szóbeli bemutatás – saját a – sütőiparhoz köthető -  gyűjtési munkából a versenyzők lakhely vagy iskola székhelyéhez kapcsolódóan
  • gyakorlati munka – a kijelölt 10 HÍR termékek közül két termék elkészítése – élő munka – 3 óra alatt
  • gyakorlati munka – önállóan kigondolt dekorációs asztalon bemutatni az elkészült termékeket és a hazai környezetben elkészített, magukkal hozott legfeljebb 3 kg-os feldíszített kenyeret.

A háromtagú szakmai zsűri:

Elnök: Burda Ákosné, Pékrend alapító tagja

Társelnök: Jankó Miklós, Stamag Ireks ügyvezető igazgatója

Helyszínen választott tag: Kiskunfélegyházi Szakképző iskola felkészítő tanára

folyamatosan figyelemmel kísérte az alkalmazott gyártástechnológiát, szakmai fogásokat. Ha találtak is kifogásokat, azok inkább előre mutatók, mint elmarasztalók voltak. Az oktatók színvonalas felkészítő és a diákok felkészülési munkáját igazolja, hogy az I. – II. helyezett közt 0,7 pont; a II. – III. helyezett közt 0,5 pont volt az értékelési különbség, de a többiek is alig pár ponttal maradtak el az alábbi élmezőnytől:

  1. Szent – Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium – Ajka
  2. Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium – Budapest
  3. Harruckern János Közoktatási Intézet – Szabadkígyós

A gyakorlati remek munkák – 30 db Orosházi banán;  30 db Rongyos kifli -, a feldíszítet asztalokon hívogatóan várták a versenyt követően, a meghívott támogatók képviselőit: Wajda Mariann (a VM VKSZI Képzési igazgatója); Somogyi János a VM VKSZI főtanácsosa), Kurdi Andrást a Magyar Pékszövetség elnökét és Werli Józsefet a pékszövetség főtitkárát,  valamint a szervező iskola ugyanezen időben rendezett „Nyílt Napi” látogatóit.

A siker a díjkiosztó örömteli pillanataiban, a csillogó diákszemekből kiolvasható volt. A szakmai zsűritől mindenki kapott jó szót, elismerést útravalóul, persze a támogatók által felajánlott ajándéközön sem maradhatott el.

X. Pék Hagyományőrző Verseny

Budapest, 2011. október 15.

Helyezés

Iskola

Város/
Versenyzők

Rajtszám

Összes

pont

Szóbeli

Gyakorlat

1

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium

Ajka
Istvánfi Klaudia
Varga Dávid

6

88,2

37,5

50,7

2

Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium

Budapest
Nagy Norbert
Jencski László

1

87,5

35,5

52

3

Harruckern János Közoktatási Intézet

Szabadkígyós
Magyar Zsuzsanna
Korda Rebeka

4

87

38

49

4

Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari középiskolája és Szakiskolája

Kiskunfélegyháza
Bagi Nikolett
Hornyák Attila

2

86,5

37,5

49

5

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola és Kollégium

Nagykőrös
Goldschmitt Mariann
Németh Csilla

7

84,6

34

50,6

6

Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakkőzép

Eger
Fodor Roland
Inklovics Márk
 

3

83

35

48

7

Jávorka  Sándor Mezőgazdasági Középiskola

Tata
Ferenczi Nikolett
Wenczel Róbert

5

70,5

25,5

45

 

A nap folyamán, a Magyar Pékszövetség szervezésében Tukacs Roland irányításával, a versenyen megjelent iskolákat képviselő diákok elkészítették azt az „Óriás kalácsot”, melyet az Alföldi utcai gyermekotthonnak adtak át a „Kenyér Világnapja” alkalmából.

A jubileumi verseny nem lezárása a nemes hagyománynak, csak egy „mérföldkő”, melyet reményeink szerint sok újabb követ. Ehhez elsősorban további, szakképző iskolák diákjait várjuk szeretettel az elkövetkezendő évek versenyein, hogy meg tudjuk mutatni jelenlegi és leendő támogatóinknak, a hagyományok őrzése az útókor szívügye is.

A verseny záróünnepségén Molnár Zoltán az iskola igazgatója zárszavában ígéretet tett, hogy ha az iskola lehetőségei engedik jövőre is megrendezésre kerül eme nemes vetélkedő.

Az jótékonysági óriáskalács készítésében az alábbi tanulók vettek részt:

Rédei Gergely (Eger)
Szabó Erika (Kiskunfélegyháza)
Pap Diána (Tata)
Módra Adrienn (Nagykőrös)
Madarász Alexandra (Szabadkígyós)
Molnár Andrea (Ajka)

Köszönet a verseny támogatóinak, kiknek nagylelkű segítsége nélkül a verseny színvonalas megrendezése komoly nehézségekbe ütközött volna:

Magyar Agrárkamara
VM VKSZI (Budapest)
Arsibo Kft (Budapest)
Silicon Computers Kft (Budapest)
Jászplasztik Kft (Jászberény)
Kollár János egyéni vállalkozó (Pusztamonostor)
Lessafre Magyarország Kft (Budapest)
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje (Komárom)
 

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja