Valójában egy sváb kalácsról van szó, melyet kinézeténél fogva ünnepi alkalmakra készítettek, de egyszerűségének köszönhetően egy kis gyakorlással bármelyik pék elkészítheti akár a karácsonyi ünnepi asztal díszeként.
Magyarországon, rengeteg sváb közösség található, akár a Dunántúlon, Észak – Alföldön, Budapesten. A receptet őrzik mindenhol, apróbb különbségekkel, de a végeredmény ugyanaz: foszlós, kellemesen fahéjas illatú és ízű, látványos kinézetű kalács – a karácsonyi ünnep dísze.
A kalács egyik leírását Csendesné Dolinay Margit rendi tag (Észak – Alföldi régió) bocsátotta rendelkezésünkre. Ő maga is gyűjtő munkát végzett ezért, így az alábbi recept: „Jász Ostoros”, eredeti tulajdonosa: Katona Istvánné Jászapáti lakos volt.
A teljes restaurált receptet most elküldjük e-mailben.
Ostoros kalács recept kérése
Az űrlap kitöltésével jelezheti felénk igényét az ostoros kalács receptjére.