Receptek és Praktikák

0,5 kg-os ostoros kalács

Hozzávalók (3db-hoz):

Tésztához: liszt 1 kg, étolaj 0,1 kg, élesztő 0,05 kg, kristály cukor 0,06 kg, 1 db tojás, 3 db sárgája, 0,3 l tej, só

Töltelék: 0,25 kg vaj, 0,2 kg porcukor, 0,03 kg fahéj, 0,15 kg mazsola,

 

Készítése:
A tésztát összeállítom, kelesztés után 6 részre osztom. Közben elkészítem a tölteléket; a cukrot, a vajat habosra keverem, majd hozzáadom a fahéjat.(dunántúlon kakóport)

Ezalatt megkel a tészta (kb.: fél óra). A kelesztés után mindegyik darabot kinyújtom olyan vékonyra, amennyire csak lehet. Mind a hat darabot egyenletesen megkenem a töltelékkel és megszórom a mazsolával. A töltelékkel lekent tésztákat felcsavarom, mint ahogy a rétest szoktuk. 3 ágat összefonok, így két „ostor” lesz.

Magas falú tepsibe teszem, ami ki van zsírozva vagy olajozva. Fél órát kelesztem, a tészta felületét egyenletesen lekenem tojással a sütés előtt.

Gyűjtötte: Csendesné
Elmondta: Katona Istvánné Jászapáti Petőfi u.52.

Technológiai leírás 100 db-hoz (Irimiás Péter összeállítása):

Összetevők:

Tészta:

BL-55 liszt:                          25kg

Víz:                                        7,5 liter

Vaj:                                       2,75 Kg

Kristálycukor:                    2,5 Kg

Teljes tojáslé:                   2,5 liter

Élesztő:                              1,25 Kg

Só:                                       0,25 Kg

Töltelék:

Vaj:                                      6,25 Kg

Porcukor:                           5 kg

Mazsola:                            4 kg

Fahéj vagy kakaópor:    1,2 Kg

Felületre:

Vaj:                                       1 kg vagy

Kalácsfény                         1 liter

 

Dagasztás: spirálkarú dagasztógéppel:

  1. 2perc lassú fokozat
  2. 6 perc gyors fokozat

 

Tésztaérés:        20-25 perc

Kelesztés:           Idő: 50-60 perc

                               Hőfok:  30-33 °C

                               Relatív páratartalom maximum: 75%

 

Sütés:                   Idő: 30-33 perc

                               Hőfok: 190-200 °C száraz légterű sütőtér

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja