
Hozzávalók (3db-hoz):
Tésztához: liszt 1 kg, étolaj 0,1 kg, élesztő 0,05 kg, kristály cukor 0,06 kg, 1 db tojás, 3 db sárgája, 0,3 l tej, só
Töltelék: 0,25 kg vaj, 0,2 kg porcukor, 0,03 kg fahéj, 0,15 kg mazsola,
Készítése:
A tésztát összeállítom, kelesztés után 6 részre osztom. Közben elkészítem a tölteléket; a cukrot, a vajat habosra keverem, majd hozzáadom a fahéjat.(dunántúlon kakóport)
Ezalatt megkel a tészta (kb.: fél óra). A kelesztés után mindegyik darabot kinyújtom olyan vékonyra, amennyire csak lehet. Mind a hat darabot egyenletesen megkenem a töltelékkel és megszórom a mazsolával. A töltelékkel lekent tésztákat felcsavarom, mint ahogy a rétest szoktuk. 3 ágat összefonok, így két „ostor” lesz.
Magas falú tepsibe teszem, ami ki van zsírozva vagy olajozva. Fél órát kelesztem, a tészta felületét egyenletesen lekenem tojással a sütés előtt.
Gyűjtötte: Csendesné
Elmondta: Katona Istvánné Jászapáti Petőfi u.52.
Technológiai leírás 100 db-hoz (Irimiás Péter összeállítása):
Összetevők:
Tészta:
BL-55 liszt: 25kg
Víz: 7,5 liter
Vaj: 2,75 Kg
Kristálycukor: 2,5 Kg
Teljes tojáslé: 2,5 liter
Élesztő: 1,25 Kg
Só: 0,25 Kg
Töltelék:
Vaj: 6,25 Kg
Porcukor: 5 kg
Mazsola: 4 kg
Fahéj vagy kakaópor: 1,2 Kg
Felületre:
Vaj: 1 kg vagy
Kalácsfény 1 liter
Dagasztás: spirálkarú dagasztógéppel:
-
2perc lassú fokozat
-
6 perc gyors fokozat
Tésztaérés: 20-25 perc
Kelesztés: Idő: 50-60 perc
Hőfok: 30-33 °C
Relatív páratartalom maximum: 75%
Sütés: Idő: 30-33 perc
Hőfok: 190-200 °C száraz légterű sütőtér |