Receptek és Praktikák

Tata - X. Jubileumi Farsang Kupa

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a Tata és Környéke Régióalt és Egyesülettel együtt rendezte meg a X. JUBILEUMI „Farsang Kupa” gasztronómiai versenyt 2012. MÁRCIUS 03-án (szombaton) a tatai edzőtáborban.

Minden évben, farsang havában vagy annak közvetlen közelében Tatán gyülekeznek a gasztronómia különböző területeinek képviselői, hogy megmérettessenek egy szakmai zsűri előtt. Szakemberek és még csak a szakmai siker felé haladók egyforma izgalommal várják, hogy kiállított munkáik: hidegkonyhai készítmények, meleg ételek hidegen tálalva, cukrász termékek, artisztikai munkák, koktélok, terített asztalok, pék termékek és díszmunkák elnyerjék a zsűri és a közönség tetszését.

Petrezselyem Antalné – a rendezvény megálmodója -, talán 10 évvel ezelőtt nem is gondolta volna, hogy mind a vendéglátó és élelmiszeripari szakmák képviselői, mind pedig a közönség is így ki fog tartani. Természetesen nagy segítség volt, hogy a támogatók is kitartottak, sőt jelenleg annyian vannak, hogy felsorolni is sok lenne. A ma már nemzetközivé váló versenynek – szlovákiai versenyzők is folyamatosan jelen vannak –, kezdettől fogva fő támogatója:

  • Komárom – Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • Ireks – Stamag Kft.
  • Tata város polgármestere

a legfőbb szakmai támogatók:

  • Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
  • Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Az idei esztendőben a verseny megnyitóján közel 170 versenymunka várt a megmérettetésre a felszolgáló/pincér, szakács, cukrász és pék kategóriában. A megnyitó 09:30-kor kezdődött, ahol Petrezselyem Adrienn mutatta be a szakmai zsűrit a versenyzők és kísérőik előtt:

Szakács:

- Pető István (MNGSZ Tiszteletbeli Elnöke, Schnitta Sámuel- és Venesz - díjas Mesterszakács)

- Kocsonya Kálmán (MNGSZ Szakács Alelnök, Venesz - díjas Mesterszakács)

- Tanács Attila (Mesterszakács, Világ és Olimpiai bajnok ételszobrász, az Ételszobrász suli alapítója)

- Magyar Szabolcs (Többszörös Világ és Olimpiai aranyérmes Mesterszakács)

- Kocsis Tibor Sándor (Mesterszakács)

Cukrász:

- Szabó Pál (A Gasztronómia és a Fehérasztal Lovagrend nagykövete, Venesz-díjas háromszoros Mestercukrász)

- Wenczelné Vígh Maya (Venesz-díjas Mestercukrász, az ország karamell királynője)

- Rabóczky Jánosné (Venesz-díjas, Aranykoszorús Mestercukrász, a STOP Cukrászda tulajdonosa)

Felszolgáló:

- Kovács László (A Magyar Vendéglátó Ipartestület Elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa)

- Dózsa György (Schnitta Sámuel-díjas Éttermi Mester)

Pék:

- Harmati József (Aranyperec-díjas Pékmester, Sütő- és Édesipari Szaktanácsadó)

- Bálint Ferenc (Pékmester és Élelmiszeripari Technikus, a Bálint Pékség tulajdonosa)

A munkák értékelése előtt pezsgős koccintásra és egy jubileumi torta elfogyasztására invitáltak a szervezők minden jelen lévőt, majd 10 órakor elkezdődött a zsűri szakmai értékelése. A nagyközönség 12 órától tekinthette meg a kiállított munkákat, gyönyörködhetett bennük és beszélgethettek az alkotókkal. Délután 14 órától kikerültek az asztalokra a versenyzők által már nagyon várt minősítő kártyák, ezt követően elhelyezhették a pályamunkák mellé az alkotók nevei is.

A délután 17 órától kezdődő ünnepélyes díjátadóig a szakmai zsűri is a versenyzők közt értékelte pár jó szóval, jó tanáccsal, dicsérettel az alkotásokat. A helyszínen Nardai Attila, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje honlapszerkesztője, Harmati József aranyperec – díjas pékmestertől elsősorban a sütőipar képviselőinek teljesítményéről a következőket tudta meg:

„ – Összességében megfigyelhető a pékeknél is, hogy egyre igényesebb a megjelenésük a munkáikon keresztül, nem csak a felnőtt, hanem a diák kategóriában is. A díszmunkák egyre látványosabbak, a részletek többségében egyre kidolgozottabbak, kénytelenek voltunk alaposabban szemügyre venni a munkákat és a nehézségi fokokat megítélve különbséget tenni a díszmunkák közt. A napi termékek, mind a leveles, omlós és tojással dúsított termék csoportból ötletesek, igényes kivitelűek.

A kenyerek esetében jó volt látni, hogy többen valóban figyelembe vették a kiírást – reform kenyerek – így találhattunk rozsos, gombás, mogyorós, diós, tökmagos, fokhagymás terméket. Ezekhez a termékekhez viszont ajánlatos lenne, ha kicsit jobban odafigyelnének a tésztavezetés folyamatára, a kovászolásra, kelesztésre és a késztermék kezelésére is – itt találtunk apróbb eltéréseket, melyre később a versenyzők figyelmét is felhívtuk.

Örömmel töltött el bennünket, hogy még mindig sok a diák, akiket oktatóik felkészítenek a versenyre, így például Nagykőrösről jelenleg is 13 pályamunka érkezett. A rendezvény színvonalát figyelembe véve viszont az is örvendetes lenne, ha több pék is képviseltetné magát, így bemutatva a szakmában rejlő szépséget és tudást, valamint megismerkedhetnének a felnövekvő generáció tehetségeivel is.”

A 2012. év díjátadóján a pék szakmában a zsűri tagjai mellett, a fő szakmai támogató: IREKS – STAMAG Kft. ügyvezető igazgatója: Jankó Miklós Úr adta át az arany-, ezüst-, bronzminősítések mellé a cég különdíjait és gratulációit a versenyzőknek.

A díjazottak közt, felnőtt és diák kategóriában is többen képviselték a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjét,rendi tagok  és  volt Komáromi péktáborosok találkoztak és értek el sikereket Ajkáról, Budapestről, Nagykőrösről.

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja