A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a Tata és Környéke Régió és Egyesülettel együtt rendezte meg a X. JUBILEUMI „Farsang Kupa” gasztronómiai versenyt 2012. MÁRCIUS 03-án (szombaton) a tatai edzőtáborban.
Minden évben, farsang havában vagy annak közvetlen közelében Tatán gyülekeznek a gasztronómia különböző területeinek képviselői, hogy megmérettessenek egy szakmai zsűri előtt. Szakemberek és még csak a szakmai siker felé haladók egyforma izgalommal várják, hogy kiállított munkáik: hidegkonyhai készítmények, meleg ételek hidegen tálalva, cukrász termékek, artisztikai munkák, koktélok, terített asztalok, pék termékek és díszmunkák elnyerjék a zsűri és a közönség tetszését.
Petrezselyem Antalné – a rendezvény megálmodója -, talán 10 évvel ezelőtt nem is gondolta volna, hogy mind a vendéglátó és élelmiszeripari szakmák képviselői, mind pedig a közönség is így ki fog tartani. Természetesen nagy segítség volt, hogy a támogatók is kitartottak, sőt jelenleg annyian vannak, hogy felsorolni is sok lenne. A ma már nemzetközivé váló versenynek – szlovákiai versenyzők is folyamatosan jelen vannak –, kezdettől fogva fő támogatója:
-
Komárom – Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
-
Ireks – Stamag Kft.
-
Tata város polgármestere
a legfőbb szakmai támogatók:
-
Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
-
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Az idei esztendőben a verseny megnyitóján közel 170 versenymunka várt a megmérettetésre a felszolgáló/pincér, szakács, cukrász és pék kategóriában. A megnyitó 09:30-kor kezdődött, ahol Petrezselyem Adrienn mutatta be a szakmai zsűrit a versenyzők és kísérőik előtt:
Szakács:
- Pető István (MNGSZ Tiszteletbeli Elnöke, Schnitta Sámuel- és Venesz - díjas Mesterszakács)
- Kocsonya Kálmán (MNGSZ Szakács Alelnök, Venesz - díjas Mesterszakács)
- Tanács Attila (Mesterszakács, Világ és Olimpiai bajnok ételszobrász, az Ételszobrász suli alapítója)
- Magyar Szabolcs (Többszörös Világ és Olimpiai aranyérmes Mesterszakács)
- Kocsis Tibor Sándor (Mesterszakács)
Cukrász:
- Szabó Pál (A Gasztronómia és a Fehérasztal Lovagrend nagykövete, Venesz-díjas háromszoros Mestercukrász)
- Wenczelné Vígh Maya (Venesz-díjas Mestercukrász, az ország karamell királynője)
- Rabóczky Jánosné (Venesz-díjas, Aranykoszorús Mestercukrász, a STOP Cukrászda tulajdonosa)
Felszolgáló:
- Kovács László (A Magyar Vendéglátó Ipartestület Elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa)
- Dózsa György (Schnitta Sámuel-díjas Éttermi Mester)
Pék:
- Harmati József (Aranyperec-díjas Pékmester, Sütő- és Édesipari Szaktanácsadó)
- Bálint Ferenc (Pékmester és Élelmiszeripari Technikus, a Bálint Pékség tulajdonosa)
A munkák értékelése előtt pezsgős koccintásra és egy jubileumi torta elfogyasztására invitáltak a szervezők minden jelen lévőt, majd 10 órakor elkezdődött a zsűri szakmai értékelése. A nagyközönség 12 órától tekinthette meg a kiállított munkákat, gyönyörködhetett bennük és beszélgethettek az alkotókkal. Délután 14 órától kikerültek az asztalokra a versenyzők által már nagyon várt minősítő kártyák, ezt követően elhelyezhették a pályamunkák mellé az alkotók nevei is.
A délután 17 órától kezdődő ünnepélyes díjátadóig a szakmai zsűri is a versenyzők közt értékelte pár jó szóval, jó tanáccsal, dicsérettel az alkotásokat. A helyszínen Nardai Attila, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje honlapszerkesztője, Harmati József aranyperec – díjas pékmestertől elsősorban a sütőipar képviselőinek teljesítményéről a következőket tudta meg:
„ – Összességében megfigyelhető a pékeknél is, hogy egyre igényesebb a megjelenésük a munkáikon keresztül, nem csak a felnőtt, hanem a diák kategóriában is. A díszmunkák egyre látványosabbak, a részletek többségében egyre kidolgozottabbak, kénytelenek voltunk alaposabban szemügyre venni a munkákat és a nehézségi fokokat megítélve különbséget tenni a díszmunkák közt. A napi termékek, mind a leveles, omlós és tojással dúsított termék csoportból ötletesek, igényes kivitelűek.
A kenyerek esetében jó volt látni, hogy többen valóban figyelembe vették a kiírást – reform kenyerek – így találhattunk rozsos, gombás, mogyorós, diós, tökmagos, fokhagymás terméket. Ezekhez a termékekhez viszont ajánlatos lenne, ha kicsit jobban odafigyelnének a tésztavezetés folyamatára, a kovászolásra, kelesztésre és a késztermék kezelésére is – itt találtunk apróbb eltéréseket, melyre később a versenyzők figyelmét is felhívtuk.
Örömmel töltött el bennünket, hogy még mindig sok a diák, akiket oktatóik felkészítenek a versenyre, így például Nagykőrösről jelenleg is 13 pályamunka érkezett. A rendezvény színvonalát figyelembe véve viszont az is örvendetes lenne, ha több pék is képviseltetné magát, így bemutatva a szakmában rejlő szépséget és tudást, valamint megismerkedhetnének a felnövekvő generáció tehetségeivel is.”
A 2012. év díjátadóján a pék szakmában a zsűri tagjai mellett, a fő szakmai támogató: IREKS – STAMAG Kft. ügyvezető igazgatója: Jankó Miklós Úr adta át az arany-, ezüst-, bronzminősítések mellé a cég különdíjait és gratulációit a versenyzőknek.
A díjazottak közt, felnőtt és diák kategóriában is többen képviselték a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjét,rendi tagok és volt Komáromi péktáborosok találkoztak és értek el sikereket Ajkáról, Budapestről, Nagykőrösről. |