A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. decemberében arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a termékleírás várhatóan a közeljövőben megjelenik, ezzel pedig megkezdődik az új, várhatóan utolsó szakasz. Az EU tagországoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy kifogást tegyenek. Ha egyik tagállamnak sincs ellenére, hogy a tepertős pogácsa védett legyen, akkor a termék megkaphatja a „magyar hagyományok szerint előállított sós sütemény” elnevezést, és használhatjuk a „hagyományos különleges termék” megjelölést. A munkában oroszlánrészt vállaló Magyar Pékek Fejedelmi Rendje hosszú és fáradságos munkája eredményeként került a védettség ügye célegyenesbe.
Az Uniós védettséget kaphat a tepertős pogácsa cím alatt megírtuk, hogy a tepertős pogácsa meglehetősen hosszú folyamaton van túl. A tepertős pogácsa védelme lényegében azt jelenti, hogy a tepertős pogácsát továbbra is mindenki úgy készítheti el, ahogyan akarja, de aki nem a hivatalos receptet használja, az nem alkalmazhatja a védettséget jelentő elnevezést és a kapcsolódó uniós jelvényt.
A történet 2007 áprilisában Magyar Pékek Fejedelmi Rendje rendi gyűlésén kezdődött, ahol először ismertette Baltás Lászlóné akkori rendfő a tagsággal az általa elkészített tepertős pogácsa munkaanyagot,majd Oláh Gyuláné, Csóti Erika és Nardai Anita megbeszélték és segítettek kialakítani azt a beadványt, amely alapján megkezdődött a védelmi procedúra. A rendi tagok a HÍR termékek dokumentációja során már sokszor bizonyították magas szintű szakismeretüket, de a nemzetközi elvárások teljesítése nekik is nagy kihívás volt.
Az elmúlt négy év jellemzően azzal telt, hogy az igényelt kiegészítésekkel az eredeti dokumentáció pontosításra került. A VM jogászai igyekeztek a szakanyagot kifogástalan formába önteni, és az újabbnál újabb igénypontoknak megfelelő válaszokat megadni. Ezen munkában, teljes mértékben a Rend szakmai ismereteire támaszkodtak. Komoly nehézséget okozott, hogy a szakanyag az unió területén egyértelmű, minden vállalkozás számára reprodukálható szakmai információkat tartalmazzon. A többszörösen felmerülő technikai jellegű észrevételek figyelembevétele ellenére, az eredeti beadvány korrekciói sem garantálhatták a kérelem Európai Bizottság általi elfogadását vagy elutasítását.
A bejegyzendő elnevezés-az 1216/2007/EK rendelet 2. cikke szerint- „Tepertős pogácsa” azzal a kiegészítéssel, hogy a termék forgalomba hozatalakor a címke a következő tájékoztatást tartalmazhatja: „magyar hagyományok szerint előállított sós sütemény”.
A tájékoztató szövegnek az Unió hivatalos nyelveire lefordítva ugyanazzal a jelentéstartalommal kell rendelkeznie: az elnevezésben szereplő „tepertős” jelző a zsírszalonna kisütése után visszamaradt tepertőt jelöli, ami aprítást követően, krém formájában adja a „kerek sós sütemény”, azaz a pogácsa jellegzetes alapanyagát.
A termék legfontosabb jellemzői az alábbiak:
A „Tepertős pogácsa” kerek, hengeres alakú, 3-5 cm átmérőjű, 25-50 g tömegű, aprított tepertőt és sertészsírt tartalmazó, élesztővel lazított, omlós vagy hajtogatott leveles szerkezetű, sóval és borssal ízesített sós péksütemény. Felülete vörösesbarna, négyzethálósan rovátkolt. Alja sima, vörösesbarna. Bélzetében a tepertődarabkák egyenletes eloszlásban találhatók. Az omlós változat rögökre törhető szét, a leveles változat bélzete laza, leveles szerkezetű. Íze a tepertő pörkanyagaira jellemző, kellemesen sós, enyhén borsos fűszerezésű. A termék szárazanyagra számított zsírtartalma 20-30 %, lisztre számított 25-40 % mennyiségben tartalmaz tepertőt. A zsírtartalom legalább 60 %-a a tepertőből származik.
Érzékszervi jellemzők:
|
Omlós tepertős pogácsa
|
Leveles tepertős pogácsa
|
Alak
|
Kerek, egyenletes henger alakú.
|
Kerek henger alakú, kismértékben megcsúszhat.
|
Héj
|
Felső része fényes, vörösesbarna színű, kereszt alakban sűrűn rovátkolt, oldala homokszínű, matt, alsó lapja vörösesbarna, matt.
|
Bélzet
|
Határozottan omlós szerkezet, de nem morzsálódó. A tepertő darabkái egyenletes eloszlásban találhatók, színe enyhén barnás.
|
Kissé leveles szerkezetű, régegekben szétszedhető, a tepertő darabkái rétegekben láthatók, színe enyhén barnás.
|
Íz
|
Tepertőre jellemző, kellemesen sós, enyhén borsos.
|
Illat
|
Tepertőre és a sertészsírra jellemző; borsos.
|
Fizikai és kémiai jellemzők
-
Zsírtartalom: a késztermék bélzetének zsírtartalma, szárazanyagra számítva legalább 20,0% (m/m)
-
Sótartalom: a késztermékek bélzetének sótartalma, szárazanyagra számítva legfeljebb 4,0% (m/m)
-
Homoktartalom: a késztermék bélzetének szárazanyagára számítva legfeljebb 0,04% (m/m), de érzékszervileg ne legyen észlelhető.
Bejegyzési kérelem a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékekről és élelmiszerekről szóló 509/2006/EK tanácsi rendelet 8. cikkének (2) bekezdése alapján került közzétételre. Ezzel a közzététellel az 509/2006/EK tanácsi rendelet 9. cikke alapján létrejött a kérelem elleni kifogás joga. A kifogást tartalmazó nyilatkozatnak e közzététel napjától számítva hat hónapon belül kell beérkeznie a Bizottsághoz.
Ezután van remény a közel öt éves kodifikációs munka befejezésére, a tepertős pogácsa uniós védettségének biztosítására.
dr. Oláh András
Sütőipari Egyesülés |