Receptek és Praktikák

X. Országos Pékfesztivál - 2012.

Jubiláló Pékfesztivál – Kemence meleg!alt

Az idei esztendőben az időjárás is a pékek kemény munkáját szimbolizálta a X. Országos Pékfesztiválon – kemence meleg a Monostori Erődbe látogatóknak, meleg kemencék a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje hagyományos sütőipari termékbemutatóinál.

2012. július 07.-én a jubileumi, 10. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Pékfesztivált az előző évekhez hasonlóan a Monostori Erőd és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje közösen szervezte, alakította programjait. Ennek megfelelően, Nardai Anita rendfő (2011-) meghívására, kiállítók; bemutató pékek; kézművesek; élelmiszergyártók – a hőség ellenére – kitartóan fogadták az érdeklődőket.

A szakmai programok mellett játszóház; íjászat; lovagoltatás; kézműves foglalkozások; színpadi programok (néptánc, színi előadás, koncertek); erőd túra szakmai idegenvezetéssel, tették színesebbé, változatosabbá az egész napos rendezvényt.

A jó előre meghirdetett rendezvény Komáromban, a Monostori erődben már 900-tól látogatható volt.alt A hivatalos megnyitóra 1100-kor a Kenyérmúzeum, kellemesen hűs kiállítótermében került sor. A pék himnuszt követően, Korda Rebeka a Szabadkígyósi iskola pék-cukrász tanulója, Sík Sándor: Megértettem, hogy kenyérnek születtem c. veresét olvasta fel, majd Varga István, a Monostori Erőd igazgatója, köszöntötte az egybegyűlteket.

A 2012. esztendőben a Pékfesztiválhoz szorosan kapcsolódó időszaki kiállítás képzeletbeli korszakokat látogató hintója, a Barokk kor udvarába hajtott be. Ebből az alkalomból Nagy Zsuzsánna Anikó (Baltás Lászlóné) – rendfői tanácsnok, a kenyérmúzeum szakmai vezetője – összegezte az elmúlt egy évtized sikeres időszaki kiállításainak témáit.

A kiállítás közvetlen megnyitása előtt a rendezvény fő védnökeként felkért dr. Kisbán Eszter etnográfus; egyetemi tanár beszélt a kenyér, mint alapvető élelmiszerünk kialakulásáról és a hozzá kapcsolódó táplálkozási szokásokról az őskortól napjainkig, lenyűgözve ezzel a jelenlévő hallgatóságot – kicsiket és idősebbeket egyaránt.

A jelenlegi – a megnyitót követően október végéig látogatható – „A Barokk kor étkezési szokásai, jellegzetes kenyerei és süteményi” kiállítás, a barokk kor táplálkozási szokásait; a konyhát és az ebédlőt mutatja be. A kiállítás színvonalas berendezése Számadó Emese, Múzeumi szakmai nívódíjjal kitüntetett (1999) – régész; a komáromi Klapka György Múzeum vezetője (1999 - ); Vizi Gábor dekoratőr; Papp Kinga restaurátor; Burai László a Komáromi Klapka Múzeum dolgozója közös, szakmai munkáját dicséri – úgy, ahogy ezt évek óta is teszik, támogatva a Pékfesztivált és a Kenyérmúzeum létjogosultságát. A kiállítás szakmai anyagának gyűjtésében nagy segítséget nyújtott Nagy Zsuzsánna Anikó rendfői tanácsnok; Schering Vilma rendi tag a Kemence Kft. tulajdonosa és Nardai Anita a Pékrend rendfője.

Állandó programok:

A hivatalos megnyitót követően, a látogatók a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tagsága; a pék és pék-cukrász képzést folytató – pék táborban jelenlevő 9 szakiskola – iskolák oktatói; diákjai színvonalas, egész napos programokkal várták a látogatókat egészen este 1800-ig:

  • altJátszóház – nemcsak gyerekeknek: tésztakészítés, sodrás, fonás alkotó sátorban Fehér Ilona; Morvai Katalin; Kácsor András rendi tagok irányításával.
  • Szabadtéri bemutató sütés,alt kóstoltatás hagyományos – kézi dagasztás és tésztaformázás, szabadtéri kemencében sütés – termékekből – Ádám Péter; Dowidat Henrik; Dowidatné Kardos Sára; Görbe Norbert;  Lévárdi Tamás; Nagy Erika; Papné Szabó Ibolya; Szíj Enikő; Tóthné Kovács Mária; Turi Tibor; szakmai oktatók irányításával, szakiskolai pék és pék-cukrász tanulók kitartó munkájával.
  • Meghívott kiállítók különleges termékei állították sorba a látogatókat szakmai tanácsokért; kóstolóért; nem ritkán csak a csodálatért, hogy mire lehet képes a pék és pék-cukrász szakma szakembere, leendő szakembere. A Jávorka Sándor Szakiskola diákjai Tatáról, ugyan már letudták a táboros turnusukat, de a Pékfesztiválra visszajöttek díszkenyereikkel és szebbnél szebb termékeikkel. Nagy siker volt a Piszkei Öko Kft.; Ireks Stamag Kft.; Rimóczi Art; Backaldrin Hungária Kft.; Noszlopi Finomságok; Mosonpack Kft. kóstoltatással egybekötött termékbemutatói.
  • Szakmai idegenvezetés a Kenyérmúzeumban, szakiskolai pék-cukrász diákok segítségével.

Szakmai program a Monostori Erőd Konferencia termében:

1230-kor az előzetesen meghívott vendégekkel kezdetét vette a sütő és élelmiszeripari szakemberek, szakoktatók, szakiskolások valamint érdeklődők részére a Kenyértörténeti Konferencia.alt Örömmel láttuk a hallgatóság soraiban, Dr. Oláh Andrást a Sütőipari Egyesülés vezetőjét; a Pékszövetségtől Werli Józsefet, Füredi Rudolf szakmai titkárt, valamint a szakmából a vállalkozókat; a megjelent szakiskolai oktatókat és pék-cukrász diákokat.

A szakmai Konferenciát, Nagy Zsuzsánna Anikó (Baltás Lászlóné 2001-2011 rendfő) – jelenleg: rendfői tanácsnok; a Kenyérmúzeum szakmai vezetője – nyitotta meg.

A közönség nem hiába gyűlt össze, hiszen a neves előadok színvonalas előadásokkal hálálták meg a várakozást:

  • 12 30 : Dr. Kisbán Eszter – etnográfus; egyetemi tanár: - Pékperec, molnárpogácsa, házikenyér - Kenyérfogyasztás a 19. századig
  • 13 00 :Dr. Sári Zsolt – néprajztudományok doktora; néprajzkutató muzeológus: - Ünnepeink, ünnepi hagyományaink jelentősége
  • 13 30 :Nagy Zsuzsánna Anikó (Baltás Lászlóné)alt – Pékrend alapító tagja; rendfő: (2001-2011); rendfői tanácsnok (2011-): - „A kenyér és péksütemény”, szakmatörténeti kutatásban elért eredmények
  • 14 00 :Ollé Sándor – Piszkei ÖKO Kft. tulajdonosa (1992-); a Pékrend alapító tagja; az első autentikus biopék Magyarországon: - Öko Harmónia-útmutató az egészség megőrzéséhez a pék szakmában
  • 14 30 :Jankó Miklós – Ireks-Stamag Magyarország Kft. ügyvezetője: - Fogyasztói szokások; Fogyasztói trendek – péksütemény és kenyérfogyasztás, választék a 21. században
  • 15 00 :Farkas Bertalan - nyugalmazott dandártábornok; az első magyar űrhajós, vadászpilóta; űrkutató: - Űrhajósok étkezési szokásai

A szakmai konferencián megjelentek vendéglátásáról az Ireks Stamag Kft. és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje gondoskodott, Nardai Attila rendi tag, vendéglátó szaktanár irányításával.

Záró programok:

A Monostori Erőd munkatársainak köszönhetően – Csordás Katalin irányításával – gondoskodott az esti programokról. Így a látogatók igazán élmény dús napról számolhattak be hazatéréskor, hiszen nagy sikert aratott a Balkán Fanatik és a Kiscsillag együttesek koncertje. Az Erőd este tíz óra után zárta kapuit egy ismételten sikeres, programokkal teli nap után.

 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje köszönetét fejezi ki a Monostori Erőd vezetésének, minden dolgozójának, hogy biztosította a helyszínt és a technikai feltételeket a X. Országos Pékfesztivál magas színvonalú, zavartalan lebonyolításáért.

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja