Receptek és Praktikák

Ráth ház - Kulturális Örökségi Napok

2012. szeptember 15.-16.-án

altidén másodszor nyitott meg a Ráth ház, a Kulturális Örökségi Napok (KÖN)alkalmából, Budapesten Belváros Papnövelde u. 2 alatti történelmi épületben. 

Ráth-ház bemutatott egy 1700-as évekből származó kemencét. Tavaly a háznak 130 látogatója volt az idei esztendőben jóval többen (287 fő) látogatták meg a történelmi kiállítást. A Ráth ház fő nevezetessége: az eddig földszinten található Arany Oroszlán patika volt, mely 1810 és 1951 közt működött. A klasszicista  házat Hild József építette 1842-ben barokk, korábban középkori alapokra. Nemrégiben egy kemencét…..

 

A ház szerepel az országos Kulturális Örökség Napjai rendezvények listáján, 

alt

Kürti Attila a Magyar Pékszövetség egykori titkára, jelenleg borlovag, külön kéréssel fordult a Szent Benedictus Borrend és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tagjaihoz, -  „Tisztelettel felkérjük a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjét és a Szent Benedictus Borrendet, hogy vegyen részt a rendezvényen. Ez egyben alkalom arra is, hogy folytassuk a két rend korábbi sikeres együttműködését.” – hogy megjelenésünkkel emeljék a rendezvény színvonalát, valamint szakmai szervezetként képviseljék a borrendet és a hagyományos sütőipart is.

„A Pékrend frissen sült kemencés pogácsával és kenyérrel lepte meg a látogatókat, valamint előadást hallhattunk tőlük a klasszikus,  magyar pékárukról.  Külön köszönjük a Kemence Pékségnek, Csendesné Dolinay Margitnak; 

altFehér Ilonának és Turi Tibor rendi tagoknak a segítséget mellyel a rendezvény színvonalát emelték. A pincében a késő középkori eredetű ipari kemencét, az Arany Oroszlán Klubot és a boros pincéket Kürti Attila és a Pékrend tagjai mutatták be. Kürti Attila; Csóbor Jenő a Szent Benedictus Borrend lovagjai kitűnő borokkal, dióval, szőlővel és más gyümölccsel kedveskedett a vendégeknek és persze azoknak, akik a házból is idelátogattak. Azt reméljük, hogy a rendezvény hozzájárul a házunk nagyobb megbecsüléséhez, törekvéseink megvalósításához.  ”

alt

A szervezők távolabbi céljai:  a házban sütőipari szaküzlet nyitását tervezik, s az üzletből közvetlen lejárással a középkori kemence körül sütőipari emléktárat. Egy másik üzlethelyiségben borszaküzlet nyílna. A pincében sok lehetőség van rendezvényekre, bortrezorra stb., itt lehetne a Borrendek szaküzlete, bemutató terme is.

Fotók: Vári Zsuzsa (Városvédő Egyesület)

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja