Hagyományőrzők útján a jövő nemzedéke

2012. október 13.-án 11. alkalommal került sor a Kenyér Világnapján, a Hagyományőrző Pék verseny megrendezésére Budapesten. Több mint egy évtizede a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium a házigazdája a rangos versenynek.
A verseny rangját tovább emelte, a meghívott vendégek személyes jelenléte:
Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke; Füredi Rudolf főtitkár; Werli József szakmai titkár; Wajda Mariann NAKVI is megjelentek, egyben a Kenyér Világnapja alkalmából átadták a sütőipari pályamunkák díjait.
Az idei esztendőben a szervezők és a fő támogató, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, nem kis meglepetésére, ugyanakkor nagy örömére a régi versenyhagyományokat idézően 13 Élelmiszeripari Szakiskola diákjai adták le nevezésüket. Nagy volt az izgalom, hiszen ez a nevezési létszám a két fős csapatokkal nem kevés szervező munkát igényelt, annak tudatában, hogy szakmai elméleti és gyakorlati megmérettetésre is sor került. Galicz István tanműhelyvezető, fő szervező rutinosan vezényelte le a nap eseményeit, hiszen erre a napra iskolai, szakmai „Nyílt Nap” keretében még külsős látogatókat is fogadtak, akik így élőben a versenyzők szakmai munkáját is megtekinthették.
A hagyományőrző versenyen a diákoknak és oktatóiknak a HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) gyűjtemény sütőipari termékeiből kellett felkészülni.
A versenykiírás alapján az idei elméleti témák:
· Miskolci krumplis kenyér
· Molnár kalács
· Fumu
· Pozsonyi kifli
A gyakorlati feladatok:
győri páros zsemle; paprikás kifli; kulcsos kalács 500g; matyó perec 250g; omlós tepertős pogácsa; leveles tepertős pogácsa; rongyos kifli; pacsni; pozsonyi kifli; dübbencs; vesu
Még élő hagyományaink felkutatása a sütőiparhoz köthetően:
minden csapatnak egy, elsősorban a lakókörnyezetében fellelhető sütőiparhoz is köthető terméket kellett a helyszínre vinni, bemutatni a díszasztalánál, valamint a hozzá kapcsolódó gyűjtő munkát (történet; technológia) a szóbeli feladatnál 5 percben ismertetni.
A megnyitót követően zsűri – Nagy Zsuzsánna Anikó Pékrend rendfői tanácsnok; Nardai Anita Pékrend rendfő; Jankó Miklós Ireks-Stamag ügyvezető igazgató – először a minden csapat által kihúzott és a saját gyűjtött témák szóbeli részét hallgatta meg összesen 10 percben. Ezt követhette e gyakorlati műhelymunka, hagyományosan kézi dagasztással és alakítással a zsűri által a verseny előtt meghatározott termékekkel – paprikás kifli; Matyó perec. Minden csapatnak 3 óra ált rendelkezésére a tésztafeldolgozástól a sütésig, majd saját elképzelés szerint feldíszített díszasztalon a helyben sütött és az otthonról hozott termékeket kellett elhelyezni.
A zsűrinek bőven adtak kellemes, örömteli munkát, hiszen ahány régió, vidék annyi szokás; a diákok változatos népviseletben készítették munkáikat, melyekre a legjobb szakmai tudásukkal ügyeltek. A díszasztalok „Skanzen” hangulatot varázsoltak a végső bemutató helyszínére.
Az eredményhirdetést megelőzően a zsűri elnöke, Nagy Zsuzsánna Anikó üdvözölte a zsúfolásig megtelt teremben a versenyzőket, felkészítőiket, az iskolák képviselőit, valamint a megjelent vendégeket. Rövid értékelésében, kiemelte, hogy milyen örömteli így együtt látni a jövő nemzedékét, akikről talán kevesen gondolnák, hogy milyen értékeket képesek felkarolni, megtanulni és remélhetőleg megőrizni, majdan tovább adni, mint ahogy most Ők kapták oktatóiktól.
A végeredménynél senki sem búslakodhatott, hiszen a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje (fő támogató); Ireks-Stamag; AMC; Unucredit Bank; Kollár János egyéni vállalkozó; Puratos Zrt.; Jász-Plasztik Kft; Magyar Pékszövetség; Pesti Barnabás Élelmiszeripari Iskola, jóvoltából mindenki oklevéllel, és ajándékokkal távozhatott. A sorrendet viszont fel kellett állítani, mely igen nagy gondot okozott a zsűrinek, ennek megfelelően a
2012. esztendő Pék Hagyományőrző Versenyének helyezettjei:
1. Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola – Budapest
2. Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium – Nagykőrös
3. Kolping Katolikus Szakiskola, Kollégium és Felnőttoktatási Intézmény – Nagybajom
A támogatók jóvoltából öt különdíjat is kiosztottak:
- a legjobb gyakorlati munka:
o Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola – Budapest
- a legjobb szóbeli:
o Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium – Ajka
- a legjobb csapatmunka:
o Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény – Szabadkígyós
- a legszebb díszasztal:
o BM II. Béla Középiskola, Élelmiszeripari Szakiskola, Kollégium – Pécsvárad
- a legérdekesebb élő hagyomány gyűjtése:
o Irinyi János Gimnázium, Szakközép - és Szakiskola – Debrecen
Délután 5 órakor a házigazda Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója, Molnár Zoltán köszönte meg a részvételt, kitartást és egyben átadta a jövő évi szóbeli meghívást is a jelenlévőknek.
A rendezvény ideje alatt a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai, az iskola udvarában felállított szabadtéri kemencéknél tartottak bemutató sütést és kóstoltatást a HÍR termékekből a verseny és a nyílt nap látogatóinak.
A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje köszönetét és elismerését fejezi ki a rendező, szervező Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola, vezetőségének, tanárainak és a zavartalan lebonyolításért tevékenykedő dolgozóknak, tanulóknak.
Nardai Anita rendfő elismerése és köszönete mellett külön kiemelte, hogy jó volt látni a Pékrend céljainak megvalósulását, az elődök elgondolásának beteljesülését – „Mindenekelőtt a jelen fiataljainak kell átadni tudásunkat, hogy Ők azt tovább örökíthessék utódaiknak. Ezután még sok év munkája következik, de ha a magot elvettettük és a hajtás kisarjadt, azt csak gondos gazdaként kell ápolnunk, segítenünk a fejlődésben.” A mai rendezvény ezt igazolta, büszkék lehetünk, lehetnek az elvégzett munkára, a Pékrend továbbra is támogatja a rendezvényt és annak szervezőit a résztvevő iskolákkal együtt.  |