Receptek és Praktikák

Pék tábor szakmai programokkal -2013

Az idei esztendőben ugyan nem szerveznek 

altpékfesztivált a Pékrend tagjai, de minden héten szombaton, tematikus nappal várják a látogatókat, érdeklődőket. Ezeken a szakmai bemutatókon egy-egy hagyományos sütőipari termék elkészítését mutatják be oktatóik segítségével a vendégeknek. 2013. julius 20-ig folyamatosan várják a látogatókat, érdeklődőket Komáromban a Monostori Erődben szakmai tapasztalatok és technológiai fogások megosztására.

A tematikus napok programja:

  • Kulcsos kalács - július 06. ;
  • Fumu - július 13. ;
  • Pászka kalács - július 20.

Az első turnusAjkai; Tatai és Tolcsvai pék és pék – cukrász diákokkal megkezdte a szakmai munkát Komáromban a Monostori erőd területén. A 2013-as első „fecskék” július 01-én költöztek be a szálláshelyükre (WF Szabadidőpark – Komárom), majd aznap megkezdték a munkát a Monostori Erőd területén található pék házban: rend rakás, takarítás és a kemencék felkészítése a másnapi munkára. Nem volt idő gondolkozni a teendőkön, hiszen a második nap hajnalára már az M1 stábja élő televízió adás felvételéhez várta a pékeket, ahol a kenyérsütés fortélyait és a tábori életet kívánták bemutatni.

alt

A kedd hajnali TV felvételt követően a nap első programja a Monostori Erőd jóvoltából a két órás erőd túra, szakmai idegenvezetéssel, melynek végső állomása a Kenyérmúzeum volt, részletes szakmai iránymutatással, hogy a későbbiekben minden diák és oktató segítségére lehessen a múzeumot látogatóknak. A táborosok megelégedésére a túra végén Nardai Attila szakoktató friss kenyérlángossal és tepertős pogácsával várta a 17 fős csapatot. A megfelelő energia bevitelt követően  megkezdődött a szakmai munka Almássy Zsuzsanna tolcsvai; Venczl Róbert tatai és Nardai Attila ajkai oktatók vezetésével. A tatai diákok megkezdték a Kenyérmúzeum takarítását és a kiállított tárgyak állagmegőrzését, valamint kisültek az idei első kenyérlángosok, sós és tepertős pogácsák; orosházi banánok és a hét programjának megfelelően egy bemutató kulcsos kalács is, nem kis örömére a Monostori Erőd látogatóinak.

alt

Szerdai nap első programja a kulcsos kalács készítésének, fortélyainak valamint perecek típusainak megismertetése a diákok két csoportban

1. Kácsor András rendi hírvivő vezetésével a kulcsos kalács történetét ismerhették meg a diákok

2. Nardai Attila ajkai szakoktató, rendi tag vezetésével a kulcsos kalács készítésének gyakorlati fogásaival ismerkedtek – legyártásra kerültek az első mintadarabok is, így a látogatók már kóstolhattak a termékekből.

Délelőtt 10 órakor az ajkai és tolcsvai táborosok az Ireks Stamag ( a tábor egyik fő támogatója) vendégei voltak Komáromban,

alt

ahol Harmati József szaktanácsadó szakmai bemutatóval, kóstolóval és közös szakmai gyakorlattal várta a „hagyományőrző” pék tábor résztvevőit ( a Tatai csapat Wenzl Róbert szakoktató irányításával a kenyérmúzeum felügyeletét és a napi sütési feladatokat látta el). A színvonalas szakmai bemutatón diák és oktató egyaránt tanulhatott, illetve dolgozott együtt az Ireks Stamag bemutató pékségében.

Csütörtök hajnalban pékjeink ismét korán keltek és megkezdődhetett a pék ház díszítése egy kis szakmai versennyel egybe kötve. A „komáromos” diákok két csapatban készítették két órás váltásban a hagyományos pereceket illetve a kulcsos kalácsokat. Délben minden termék kisülve várta az értékelést, majd az azt követő díszítést. Délután az előzetes megbeszéléseknek megfelelően

alt

 – Ollé Sándor a Piszkei Öko pékség tulajdonosa felajánlott egy szakmai idegenvezetést és tájékoztatást a bio pékségében – a táborosok az Ireks Stamag által felajánlott kisbusszal Lábatlanba utaztak a Piszkei Öko pékségbe. Kevés diáknak adatik meg a lehetőség, hogy a szakmájába ilyen széleskörű betekintést nyerhessen egy hét alatt, hiszen minden területen részletes, teljes körű tájékoztatást kaptak, így a Piszkei Öko, bio pékjétől is felejthetetlen élményekkel távozhattak.

Pénteken a munka felváltva folyt: az ajkaiak délelőtt pihenhettek és készültek a kenyérmúzeumi, illetve kulcsos kalácsról szerzett elméleti ismereteik rendszerezésére. A tatai és tolcsvai csapat pedig lesütötte az erőd látogatói számára a bemutató termékeket és mindenki önállóan 2-2 db kulcsos kalácsot készített – délben a csapatok feladatot cseréltek, közben vendégül látták a „durumrozs konferenciára” érkező szakembereket a kenyérmúzeumban és a pék háznál, akik nagy örömmel fogadták, hogy van szakmai utánpótlás, van becsülete a pék szakmának. Este a közös vacsoránál a csapatok már együtt tervezték a másnapi tematikus nap programját.

Szombati tematikus nap a kulcsos kalács jegyében zajlott: korai kelést és reggelit követően a berendezett helyszínen három táblánál várták az érdeklődőket, akik már 8 óra után sorra érkeztek az előre meghirdetett szakmai programra. Idős, fiatal és óvodás is ott ült, állt az asztaloknál és tanulta a kulcsolásos technikával készülő kalács gyártását. Akinek ideje engedte az megvárhatta, míg termékét a szabadtéri kemencében megsütik és így azt haza is vihette. A nagy sikerben aztán osztozhatott az időközben megérkező második táboros turnus is (Nagybajom és Pécsvárad diákjai), hiszen bekapcsolódva a munkába délutánra le is váltották az ajkai, tatai és tolcsvai diákokat, akik ezt követően fájó szívvel, de haza utaztak.

alt

A szakmai munka és programok mellett a szabadidős programok, a pénteki táborzáró est szervezésében a csapatok munkáját segítette Kácsor András (pékrend hírvivő) és Dóka Barbara.

Nardai Attila szakoktaó

Ajka          

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja