Az idei esztendőben ugyan nem szerveznek
pékfesztivált a Pékrend tagjai, de minden héten szombaton, tematikus nappal várják a látogatókat, érdeklődőket. Ezeken a szakmai bemutatókon egy-egy hagyományos sütőipari termék elkészítését mutatják be oktatóik segítségével a vendégeknek. 2013. julius 20-ig folyamatosan várják a látogatókat, érdeklődőket Komáromban a Monostori Erődben szakmai tapasztalatok és technológiai fogások megosztására.
A tematikus napok programja:
-
Kulcsos kalács - július 06. ;
-
Fumu - július 13. ;
-
Pászka kalács - július 20.
Az első turnus – Ajkai; Tatai és Tolcsvai pék és pék – cukrász diákokkal megkezdte a szakmai munkát Komáromban a Monostori erőd területén. A 2013-as első „fecskék” július 01-én költöztek be a szálláshelyükre (WF Szabadidőpark – Komárom), majd aznap megkezdték a munkát a Monostori Erőd területén található pék házban: rend rakás, takarítás és a kemencék felkészítése a másnapi munkára. Nem volt idő gondolkozni a teendőkön, hiszen a második nap hajnalára már az M1 stábja élő televízió adás felvételéhez várta a pékeket, ahol a kenyérsütés fortélyait és a tábori életet kívánták bemutatni.

A kedd hajnali TV felvételt követően a nap első programja a Monostori Erőd jóvoltából a két órás erőd túra, szakmai idegenvezetéssel, melynek végső állomása a Kenyérmúzeum volt, részletes szakmai iránymutatással, hogy a későbbiekben minden diák és oktató segítségére lehessen a múzeumot látogatóknak. A táborosok megelégedésére a túra végén Nardai Attila szakoktató friss kenyérlángossal és tepertős pogácsával várta a 17 fős csapatot. A megfelelő energia bevitelt követően megkezdődött a szakmai munka Almássy Zsuzsanna tolcsvai; Venczl Róbert tatai és Nardai Attila ajkai oktatók vezetésével. A tatai diákok megkezdték a Kenyérmúzeum takarítását és a kiállított tárgyak állagmegőrzését, valamint kisültek az idei első kenyérlángosok, sós és tepertős pogácsák; orosházi banánok és a hét programjának megfelelően egy bemutató kulcsos kalács is, nem kis örömére a Monostori Erőd látogatóinak.

Szerdai nap első programja a kulcsos kalács készítésének, fortélyainak valamint perecek típusainak megismertetése a diákok két csoportban
1. Kácsor András rendi hírvivő vezetésével a kulcsos kalács történetét ismerhették meg a diákok
2. Nardai Attila ajkai szakoktató, rendi tag vezetésével a kulcsos kalács készítésének gyakorlati fogásaival ismerkedtek – legyártásra kerültek az első mintadarabok is, így a látogatók már kóstolhattak a termékekből.
Délelőtt 10 órakor az ajkai és tolcsvai táborosok az Ireks Stamag ( a tábor egyik fő támogatója) vendégei voltak Komáromban,

ahol Harmati József szaktanácsadó szakmai bemutatóval, kóstolóval és közös szakmai gyakorlattal várta a „hagyományőrző” pék tábor résztvevőit ( a Tatai csapat Wenzl Róbert szakoktató irányításával a kenyérmúzeum felügyeletét és a napi sütési feladatokat látta el). A színvonalas szakmai bemutatón diák és oktató egyaránt tanulhatott, illetve dolgozott együtt az Ireks Stamag bemutató pékségében.
Csütörtök hajnalban pékjeink ismét korán keltek és megkezdődhetett a pék ház díszítése egy kis szakmai versennyel egybe kötve. A „komáromos” diákok két csapatban készítették két órás váltásban a hagyományos pereceket illetve a kulcsos kalácsokat. Délben minden termék kisülve várta az értékelést, majd az azt követő díszítést. Délután az előzetes megbeszéléseknek megfelelően

– Ollé Sándor a Piszkei Öko pékség tulajdonosa felajánlott egy szakmai idegenvezetést és tájékoztatást a bio pékségében – a táborosok az Ireks Stamag által felajánlott kisbusszal Lábatlanba utaztak a Piszkei Öko pékségbe. Kevés diáknak adatik meg a lehetőség, hogy a szakmájába ilyen széleskörű betekintést nyerhessen egy hét alatt, hiszen minden területen részletes, teljes körű tájékoztatást kaptak, így a Piszkei Öko, bio pékjétől is felejthetetlen élményekkel távozhattak.
Pénteken a munka felváltva folyt: az ajkaiak délelőtt pihenhettek és készültek a kenyérmúzeumi, illetve kulcsos kalácsról szerzett elméleti ismereteik rendszerezésére. A tatai és tolcsvai csapat pedig lesütötte az erőd látogatói számára a bemutató termékeket és mindenki önállóan 2-2 db kulcsos kalácsot készített – délben a csapatok feladatot cseréltek, közben vendégül látták a „durumrozs konferenciára” érkező szakembereket a kenyérmúzeumban és a pék háznál, akik nagy örömmel fogadták, hogy van szakmai utánpótlás, van becsülete a pék szakmának. Este a közös vacsoránál a csapatok már együtt tervezték a másnapi tematikus nap programját.
Szombati tematikus nap a kulcsos kalács jegyében zajlott: korai kelést és reggelit követően a berendezett helyszínen három táblánál várták az érdeklődőket, akik már 8 óra után sorra érkeztek az előre meghirdetett szakmai programra. Idős, fiatal és óvodás is ott ült, állt az asztaloknál és tanulta a kulcsolásos technikával készülő kalács gyártását. Akinek ideje engedte az megvárhatta, míg termékét a szabadtéri kemencében megsütik és így azt haza is vihette. A nagy sikerben aztán osztozhatott az időközben megérkező második táboros turnus is (Nagybajom és Pécsvárad diákjai), hiszen bekapcsolódva a munkába délutánra le is váltották az ajkai, tatai és tolcsvai diákokat, akik ezt követően fájó szívvel, de haza utaztak.

A szakmai munka és programok mellett a szabadidős programok, a pénteki táborzáró est szervezésében a csapatok munkáját segítette Kácsor András (pékrend hírvivő) és Dóka Barbara.
Nardai Attila szakoktaó
Ajka
|