Receptek és Praktikák

Rendfői köszönet a támogatóknak és résztvevőknek!

Szakmai programokkal teli pék tábor Komáromban - 2013

alt

Szeretném, megköszönni mindenkinek a munkáját, támogató hozzájárulását az idei pék tábor sikeres megvalósításához. Az idei esztendőben gazdasági megfontolásból kissé rövidebbre szerveztük a szakmai tábort, de szakmai programokkal színesítettük a három hét munkáját (2013. július 01. – július 21.), az ott résztvevő szakiskolák tanulói részére. Ebben az esztendőben, négy turnusban 9 szakiskola pék és pék-cukrász diákjai jelenhettek meg a táborban a támogatóknak köszönhetően:

1.       turnus: Ajka – Tata – Tolcsva

2.       turnus: Nagybajom – Pécsvárad

3.       turnus: Eger – Szabadkígyós

4.       turnus: Kaposvár - Nagykőrös

Az idei táborosoknak a feladatok mellett rengeteg érdekes program jutott, elsősorban a rendi tagok valamint a támogatóink révén is. Külön köszönet ezért Nagy Zsuzsánna Anikónak; Oláh Gyulánénak (Marika); Rábai Gábornak; Ollé Sándornak (Piszke ÖKO); Győri Zoltánnak; Tukacs Rolandnak; Oláh Andrásnak (Sütőipari Egyesülés) és az Ireks Stamag kft. vezetőségének és bemutató pékjeinek.

Természetesen maga a tábor léte, az elődöknek köztük is Nagy Zsuzsánna Anikónak köszönhető, hiszen kellett egy ötlet, rengeteg kitartás és türelem. Kellettek a kapcsolatok: Varga István (Monostori Erőd igazgató) és a mindig segítőkész Csordás Katika; Páros Zoltán és a Monostori erőd többi dolgozója és persze az első iskolák Pesti Barnabás Szakiskola, Bp. és Toldi Miklós Szakiskola, Nagykőrös, akiknek a tevékenysége vonzotta aztán a többit is az évek során.

Az idei esztendőben ugyan nem szerveztünk pék fesztivált a Monostor Erődbe,

alt

  de minden héten, szombaton, tematikus nappal vártuk a látogatókat, érdeklődőket. Ezeken a szakmai bemutatókon egy-egy hagyományos sütőipari termék elkészítését mutatták be pék és pék-cukrász diákok oktatóik segítségével a vendégeknek. Várták a látogatókat, érdeklődőket szakmai tapasztalatok és technológiai fogások megosztására. A tematikus napok programja: Kulcsos kalács; Fumu; Pászka kalács volt.

A szokásos feladatokat az egyes turnusokban részt vevő csoportok folyamatosan elvégezték, így a pékház takarítása; díszítése perecekkel; a Kenyérmúzeum kitakarítása és a vitrinek bemutató termékeinek cseréje is sikerrel megtörtént.

Az eddigi időszaki kiállításaink, most rendhagyó módon egy állandó kiállítás alapjait teremtették meg „Modernizáció? Nagyüzemek kialakulása a sütőiparban” címmel Nagy Zsuzsánna Anikó elgondolása alapján. A kiállítás első körben a nemrég lebontott Százados úti kenyérgyárat mutatja be, ahol a kép-anyagok létrehozásában a NAP nyomda volt a berendezést vezető Tóth Kriszta segítségére – tudni kell, hogy ez a kenyérgyár volt „Zsuzsa néni” munkahelye is, aki természetesen elérzékenyülve tartott tárlatvezetést a diákoknak. ( Az ország többi kenyérgyárának történetét folyamatosan dolgozzák fel rendi tagok, diákok segítségével – így fog az kibővülni egy teljes állandó kiállítássá.)alt

Volt olyan program is mely nem volt előre betervezve, hiszen a tábor második napjának hajnalára már az M1 élő televízió adás felvételéhez várta a pékeket, ahol a kenyérsütés fortélyait és a tábori életet kívánták bemutatni – köszönöm az itt nyújtott fegyelmezett munkát diákoknak és oktatóknak egyaránt.   alt

A szervezett szakmai programok a diákok körében nagy tetszést arattak így:

·         Rábai Gábor díszmunka bemutatója;

·         Győri Zoltán sütőipari emléktár archívumának (könyvtár) bemutatása;

·         Tukacs Roland tésztakészítési és sütési bemutatója;

·         Nagy Zsuzsánna Anikó szakmai tárlatvezetése;

·         Ollé Sándor a Piszkei Öko pékség tulajdonosa által felajánlott szakmai idegenvezetés és tájékoztatást a bio pékségében;

·         Oláh András a Sütőipari Egyesülés igazgatójának előadása a Százados úti kenyérgyárról;

·         IREKS STAMAG bemutató pékségében való aktív részvétel

A diákok napi ellátásához a Vita Sütő Kft. (Komárom), nyújtott segítséget reggeli pékárú felajánlásával és a Monostori Erődbe szállításával.

A felhasznált alapanyagok vállalkozások felajánlásából illetve az iskolák saját felajánlásából biztosították a zavartalan bemutató sütéseket – köszönöm mindenkinek, magánszemélynek, sütőipari és élelmiszeripari vállalkozásnak, az iskoláknak és fenntartóiknak, hogy segítették a fiatalok munkáját.

A szakmai munka és programok mellett a szabadidős programok, szervezésében a csapatok munkáját segítette Kácsor András (pékrend hírvivő) és Dóka Barbara.

 

Nardai Anita

  rendfő          

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja