Receptek és Praktikák

Sós Kalács

Különleges egyedi jellemző:

Sós felületű,  több darabból álló, fonott kalács.

 

altLeírás:

A sós kalács fényes, aranysárga fonott felületű, szemcsés sóval,  esetleg köménymaggal meghintett, lapos termék, szélessége az együtt sütött, össze¬nőtt copfok (fonatok) számától függő. Egy  tábla sós kalács legalább kettő, legfeljebb tíz  copfot tartalmaz. Ízét  a rászórt só határozza meg. Darabonkénti szét¬tördelésére az árusítás alkalmával kerül sor. . Hagyományosan búzalisztet, tejfölt, kevés zsiradékot és cukrot, élesztőt, sót használtak fel hozzá. Ma, az ipari technológia elterjedésével inkább tejes kifli¬tésztából készül.
 

Történet:

Az ételeinkkel, szokásainkkal foglalkozó leírások - mint az összejövetelek, beszélgetések,  borozgatások fontos kellékét - már az 1700-as  években említik a sós kalácsot. "Jó, ha meg van  vetve a bor ágya"- vélték bölcsen az iszogatók.  Az ilyen, ivásra felkészítő ételeket ma bor¬korcsolyának nevezik. A 20. század első  évtizedeiben a szegedi "fehér pékek" szerdán  és szombaton reggelre sok sós kalácsot sütöttek,  mert kapós volt a piacozók körében. A fonott kalácskákat szorosan egymás mellé  helyezve sütötték, azok sütéskor össze¬ragadtak.
 

Felhasználás:

Szegeden és környékén a népi étkezésben, a  helyi összejövetelek, beszélgetések, borozgatások fő étke volt. Csak fogyasztáskor törtek le  egy vagy több tagot a sós kalácsból. Felhasználása ma is hasonló. Iszogatás, beszélgetések  közben kiváló. A hagyományos sóskiflivel  azonos módon fogyasztják. Különösen frissen,  egymagában is kedvelt, de hosszában félbevágva, vajjal vagy margarinnal megkenve, majd  összeborítva is szívesen fogyasztják.
 

Szakmai fogások:

Hagyományosan vagy háznál,  vagy kis pékségekben, tejfeles kelt tésztából  készítik.  Egy kalács elkészítéséhez szükséges tésztamennyiséget 1-2 cm vastag hengerré sodorják, utána félbehajtva kétágú copfot készítenek. A kész  kalácsokat sütőlapon 2-3-5-10 tagonként szorosan egymás mellé helyezik, tetszés szerinti,  azonos vagy váltakozó irányban. . Az össze¬kelt darabok sütés után egyben maradnak.  A sós kalács felületét közvetlenül a kemencébe  vetés előtt szórják be durva szemű sóval vagy  sóval kevert köménymaggal.
A nagyüzemi előállítás ellenére a formázás hagyományos, kézi módja  megmaradt.     

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja