Receptek és Praktikák

Foszlós kalács

A kalács ünnepeink fontos süteménye volt.

 

Tésztájából az ügyes asszonyok nagyon szép fonatokat készítettek, Gyakran díszítették tésztából készített virágokkal, levéldíszekkel, madárkákkal..

 

A finom tésztát szívesen töltötték mákkal, dióval, lekvárral. Kalácstésztából készült a baba alakú fumu, de fonták perecnek. Igen neves lakodalmi sütemény volt a hurkolással készült kulcsos kalács is.

Hozzávalók a tésztához:
65 dkg finom liszt, 2 dkg élesztő, 1 dkg só, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 db tojás, 1 db tojás sárgája.

Készítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben érdemes felfuttatni. A lisztet általában minden tésztához szitálva kell felhasználni, hogy a liszt fellazuljon, sok levegő töltse ki a lisztszemcsék közti teret, és azért is, hogy langyosabb legyen. Egy edénybe szitálás után legjobb a liszt közepébe három mélyedést készíteni. Az egyikbe kerüljön a felfuttatott élesztő, a másikba a tejben feloldott só és cukor, a harmadikba a tojás, a tojás sárgája és a langyos, kicsit képlékeny vaj. A dagasztást úgy kell végezni, hogy fokozatosan keveredjenek el az anyagok. A tej legyen langyos, melyet apránként adjon a tésztához, annyit, hogy a tészta viszonylag lágy legyen.
A kalács foszlóssága az alapos dagasztáson múlik. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a kéztől, az edény falától, és érezhetően sok levegő keveredett hozzá. Letakarva kell érlelni, 60-65 percig, miközben két alkalommal is újból kicsit át kell gyúrni, hogy az élesztő által elhasznált levegő helyett újból friss oxigén kerüljön a tésztába. Ha a tészta jól megkelt, kezdhető el a formázás.
Legáltalánosabb forma a három, vagy négy részre kell osztani a tésztából előállítható fonott kalács.

A fonatoknak megfelelő számú részeket előbb fel kell gömbölyíteni, majd letakarni, kicsit pihentetni. Ezután kinyújtani és megfonni. A bevezetőben említett alakváltozatokhoz a forma kívánalmainak megfelelő számú és nagyságú tésztadarabokat gömbölyítés és pihentetés után kell a szokásoknak megfelelően, vagy fantáziánk szerint alakítani, formázni.

Az elkészült alakzatok tetejét tojás lével gondosan le kell kenni és 50 percig keleszteni. A vetés előtt ismét tojásozás szükséges, hogy a kelés után kiemelkedő részek is fényesek legyenek a sütés után. A második kenés után kicsit várni kell, hogy a tojás megszikkadjon. Ha ez is megtörtént, kezdhető el a sütés. Ez a kb. 1 kg-os kalács 40-45 perc alatt sül át.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja