Receptek és Praktikák

Hagyományőrző dagasztási fortély

A Jászságban a háziasszonyok úgy dagasztották régen a kenyeret,
hogy 3-4 szem búzát bele dagasztottak, akkor volt kész a dagasztás
mikor a búzaszemek kiperegtek a tésztából.

Gyűjtötte: Csendesné Dolinay Margit
Elmondta: Zrupkó Antalné ( Klárika ) Jászboldogháza

Megjegyzés:
Az ország más vidékein (aki tudja hol, legyen szíves jelezni) a kislányoknak 9 éves korukra már tudniuk kellett dagasztani.
Édesanyjuk 7 szem búzát kevert a liszt közé. Amikor a leány mind a hetet a dagasztóteknő szélére ki tudta tenni, édesanyja felnőttnek nyilvánította. (Azaz, olyan lánynak, aki képes a családját ellátni.)

 

Baltás Zsuzsa (Rendfő 2001-2011; Rendfői tanácsnok 2011 -)

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja