Receptek és Praktikák

Orosházi Banán

Különleges egyedi jellemző:

Kézzel formázott, félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, tojással dúsított vajastésztából készült péksütemény.

 

Leírás

Vörösesbarnába hajló színű, fényes, barázdált felületű, termék. Szemcsés, rásült kristálycukor díszíti, mely kellemes ízhatását tovább fokozza. Búza finomliszt, margarin, cukor, tej (újabban tejpor), élesztő, tojás (újabban tojáspor), só felhasználásával készül.
 

altTörténet

A történeti emlékezet szerint a termék a19. század második felében keletkezett. Pável Bertalan sütőmesterhez fűződik története, aki apjánál tanulta ki szakmáját, több helyen volt segéd, és 1913-ban lett önálló Szarvason. Onnan hadba vonult, az orosz fronton harcolt és fogságba esett. Visszatérve Orosházán nyitotta meg műhelyét, és készítette első különleges alakú briósát. Az alkotása olyan jól sikerült, hogy a péksütemény egyre kedveltebbé vált, és a vásárlók az alakjáról megnevezve keresték a péknél a „banánt”. Így született meg az Orosházi banán, melyet ma már számos üzem készít.

Felhasználás

Elsősorban reggelihez, iskolás gyerekeknek uzsonnára, vagy délutáni teázáshoz süteményként fogyasztják. Szép formája, kellemes íze miatt helye van az ünnepi asztalon.
 

Szakmai fogások

 

Történeti okokból az orosházi banánnak csak üzemi előállítása ismeretes. A felhasznált anyagokból közvetlen tésztakészítési technológiával brióstésztát készítenek. Az érett tésztát osztják, majd gömbölyítik. Rövid pihentetés után kifli-sodrógépen nagykifli méretű rudakat alakítanak ki.
A rúd egyik végét késsel középig, a másik véget néhány cm-re felhasítják, majd a hosszabban felvágott két tésztadarab visszafele hajtásával és a rövidebben felvágott tésztadarabok szétnyitásával megadják a végleges formát. 
Felületét kétszer, a kelesztés megkezdésekor és a kemencébe vetés előtt tojásozzák. A második tojásozás után díszítő cukorral megszórják, majd sütik. Újabban az oválisra nyújtott tészta felületét olajjal kenik és fahéjas, vagy kakaós cukorral hintik a felsodrás előtt. Az így töltött orosházi banán különösen közkedvelt.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja