Receptek és Praktikák

Pacsni

Más elnevezések:

Lapos vajas, pasztrána.

Különleges, egyedi jellemzők:

Finom, ropogós a szokásos leveles tésztákhoz képest lényegesen kisebb zsírtartalmú, mégis leveles szerkezetű péksütemény.

altLeírás:

A pacsni kb. 15 cm hosszú, 3-4 cm széles. Babapiskótára emlékeztető alakú lapos, édeskés ízű termék. Felülete egyenetlen, kissé domborodó, a héj és a bélzet mennyiségi aránya a héj javára tolódik el, ettől kellemesen ropogós.
A finomliszt, tejpor (korábban tej), margarin, cukor, élesztő, só összetételű tészta lisztre számítva mindössze 16 % zsiradékkal készül.

Történet:

A II. világháború alatt és az azt követő szűkös esztendőkben jó néhány közkedvelt termék készítése abbamaradt, s csak az államosítás után kezdték újból előállítani. Ilyen termék volt a pacsni is. Eredeti elnevezése pasztrána, olasz eredetű. Ezt 1958-ban a német eredetű pacsni váltotta fel. Magyar megnevezése, a lapos vajas, egészen új keletű.
Az 1960-70-es évek az egyik legkedveltebb termék volt.
A pacsni nagyüzemi gyártását először Budapesten, a Százados úti kenyérgyárban kezdték meg. A próbálkozás nem vált be. Így a kis pékségek kézi terméke maradt. A hagyományos összetételt vaj felhasználása jellemezte. 1966. közepétől a vaj fokozatosan háttérbe szorult. Ma főleg margarinnal készítik a terméket.

Felhasználás:

Kellemes, ropogós finom péksüteményként egész nap fogyasztható reggelire, uzsonnára. Jelenleg a kissebb pékségek tartják választékukon az  ország egész területén.

Szakmai fogások:

A formázható, hideg tésztát kb. 3-5 cm vastagra ellapítják, a lehűtött vaj vagy margarin 1/3 részét ráreszelik. Gondosan ráhajtják a tésztát, beburkolják a zsiradékot. Ezt háromszor ismétlik, miközben az összes zsiradékot bedolgozzák a tésztába. Végső alakítását sütőlemezen végzik. A szabálytalan idomú tésztadarabokat mindkét kéz három-három ujjával széthúzzák, megnyújtják.  Gőzzel telített kemencében sütik 230-250°C.


 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja