Receptek és Praktikák

Házi jellegű kenyér morzsoltkával

Más elnevezések

Morzsoltkával készült házi jellegű kenyér, kovászmaggal készült házi jellegű kenyér

Változatok

Kerek, vagy hosszúkás (vekni) alakú.
 

Különleges egyedi jellemzők

Búzaliszt, víz, morzsoltka, (esetleg sütőélesztő) és só felhasználásával készülő kenyér. Kiemelkedő jellemzőit; étvágygerjesztő, aromás ízét, sokáig nem morzsálódó bélzetét készítésmódjának köszönheti. Hosszú ideig fogyasztható. Régen 3-12 kg-os, ma már csak 1-3 kg-os tömegben készül.

altTörténet

A kenyér ősmagyar kori jövevényszó a korai őspermi alapnyelvből. Eredeti jelentése kásaféle, darából készült ételféleség lehetett. A Kárpát-medencében, Magyarországon leggyakoribb alapanyaga a búzaliszt,
A 18. században az alföldi búzakenyér kiváló minőségét, szokatlanul nagy méretét, különleges erjesztőanyagát angol, francia, német utazók és enciklopédisták csodálták.
Bálint Sándor feljegyzése szerint: „Élesztő gyanánt használatos volt régebben a tanyákon, de szükség esetén olykor még ma is a morzsoltka, morzsótka, Algyőn morzsóka. Ez úgy készül, hogy dagasztáskor egy fél tányér kovászt meghagynak, majd a kidagasztott kenyértésztából is félre tesznek egy darabot. A kettőt liszttel elkeverik, majd tarhonya módjára feldörgölik. A kemence vállán megszárítják, végül fehér vászonzacskóban elteszik. A morzsoltka készítésére különösen tavasz felé került sor, amikor a rendes borélesztő már fogytán volt. Ha a morzsoltka netalán megfagy és így erejét veszti, akkor rendes bolti élesztővel süt a tanyai gazdasszony kenyeret és a sütés alkalmával újabb morzsoltkáról gondoskodik.”
 

Felhasználás

Morzsoltkával készült házi jellegű kenyér akár egy hét múlva is csak kismértékben morzsálódik. Sokan ilyenkor pirítós kenyérként fogyasztják.
 

Szakmai fogások

A készítést megelőző este feláztatják a fél kilónyi "morzsoltkát". Ha megpuhult, kb. 2 liter meleg vízzel és kb. 1 kg liszttel elkészítik a kovászmagot. A melegen helyen megkelt kovászmaghoz sós langyos vízzel hozzágyúrnak kb. 10 kg búzalisztet. A tésztát kézzel jól kidagasztják a hosszúkás alakú, kettéhasított nyárfából kézzel kivájt teknőben. A tervezett nagyságú tésztát kiszakítják, kenyérruhával bélelt kelesztő kosárba helyezik, majd felületét betakarják, és egyenletes melegben kelesztik. A megkelt kenyértésztát sütőlapátra borítják, tetejét megvágják és kisütik a megfelelően felfűtött kemencében. A kész kenyeret vízzel megkenik és szellős helyen hűlni hagyják.
Egyszerre 4 – 6 db kenyeret sütöttek. Ez a mennyiség 4 – 5 fős családnak egy hétig biztosította a kenyérszükségletét.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja