Receptek és Praktikák

Kulcsos Kalács

Kb. 50 cm átmérőjű, 8-10 szál tésztasodratból, (rudakból) kulcsolással kialakított, ünnepi alkalomra, elsősorban lakodalomra készített, kerek alakú termék. Fonásmódja speciálisan magyar, a kulcsolás a rácsozás egyik formája.

Más elnevezések:

kalink, kujcsos-, kucsos-, rostélyos-, rostás-, ablakos kalács

Változatok:

Az egyszerűbb összetételű, kevésbé díszes termékeket hétvégére és kisebb ünnepekre is készítik.

Különleges, egyealtdi jellemzők

Kb. 50 cm átmérőjű, 8-10 szál tésztasodratból, (rudakból) kulcsolással kialakított, ünnepi alkalomra, elsősorban lakodalomra készített, kerek alakú termék. Fonásmódja speciálisan magyar, a kulcsolás a rácsozás egyik formája. A lakodalmi kalácsra tésztából virág, galamb díszek kerülnek, valamennyi tésztaág, vagy csak a kerületi nyolc csomó találkozásánál.
 

Történet

A paraszti konyha legrangosabb ünnepi tészta-étele a kalács volt. Első írásos említése 1395 körüli: "kalach, finomlisztből tejjel, élesztővel készített tésztaféle". Szláv eredetű szó. Eredetileg kerek, a kenyérhez hasonló sült tésztát jelentett. Két fő fajtája: a cipó formájú és a fonott tészta. Ezek töltelék nélküliek. A kemence földjén nagy ünnepekre sültek. Fogyasztották kenyér és burgonya helyett a sültekhez. Ajándék szerepet is betöltött. A lakodalmi kulcsos kalács a lakodalom napján reggeli eledel. Látványos díszítőelemként a vőfély kulacsára, borosüvegére helyezték.
 

Felhasználásalt

A kulcsos kalács a lakodalomban fontos szerepet játszott. Az Alföldön a mai napig készítik lakodalomkor.  A vőfély kulacsán kulcsos kaláccsal indult a lánykikérésre, így mentek a templomba is, majd a díszes kalács az ünnepi asztalra került. Ilyennel kínálták a vendégeket és a bámészkodókat. Ajándékba adták a papnak, a szomszédoknak, a maradékból pedig a legközelebbi rokonoknak csomagoltak. Ma lakodalmakra, családi ünnepekre (eljegyzés, keresztelő, névnap), húsvétra is sütik.
 

Szakmai fogások

A szitált lisztből élesztővel és tejjel híg kovászt készítenek, 3-6 óráig érlelik. Ekkor bedagasztják a tésztát a maradék liszt, tej, só, cukor, vaj (Orosháza környékén: liba- vagy kacsazsír) és tojás hozzáadásával. Vaníliával, szegfűszeggel, ritkábban borssal is ízesítik. A közepesen lágy tésztát kétszer gyúrják át. Egy kalácshoz a tésztát 8 szálra osztják. 6 szál egyenlő nagyságú (kb. 40-45 cm hosszú), két szálból akkorát nyújtanak ki, hogy a kalácsot körülérje.

A lyukaknak egyformának kell lenniük. A hosszúra kinyújtott szállal bekerítik. A csomók végét jól összenyomják, miközben a csomók egymástól egyenlő távolságra kerülnek. Sütés előtt felvert tojással kétszer megkenik. Lakodalomkor 1-2 kalácsot tésztából alakított madarakkal, virágokkal díszítenek, vagy minden fonásnál, vagy csak a kerítő csomóinál. A gyakorlott asszony veti a kemencébe. A kihűlt kalácsot abrosszal kibélelt ruháskosárban tartják felhasználásig.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja