Receptek és Praktikák

Paprikás Kifli

Változatok

Csípmentes csemege fűszerpaprika őrleménnyel készített, csípős csemege fűszerpaprika őrleménnyel készített.

 

Különleges, egyedi jellemzők

A paprikás kifli különlegességét a beledolgozott fűszerpaprika őrlemény zamata, fűszeres aromája, valamint a használata által  nyert szín adja.
 

altLeírás

Rúd alakban felsodort, majd ívelt kifli alakúra formázott péksütemény. Felülete jellegzetesen vöröses-barna színű. Íze, aromája fűszeres, enyhén csípős. 
 

Történet

A "kifli" német eredetű szó, s előfordulása 1799-től ismeretes. A neve a bécsi német nyelv, illetve a hazai városi németség révén terjedt el a 19. század elejétől. A városokban mutatkozott iránta kereslet, a pékségek nagy mennyiségben foglalkoztak készítésével.
A polgári élet kiteljesedésével, a nagyvárosi életmóddal hozható összefüggésbe az ízesített, paprikás kifli előállítása.
Jóllehet a paprika a törökök révén már a 16. század végén megjelent Magyarországon, annak elterjedése, meghonosodása, termesztése csak évszázadokkal később történt. A 18. század közepén a paprika megjelent a nagykőrösi piacon is. A "paprika" ragadványnévként ismeretes a pásztorok körében, s vált a 18. század folyamán vezetéknévvé. Hogy az ilyen nevűek Érsekcsanádon (35 km-re Kalocsától) bukkantak fel, utalhat arra is, hogy a paprika Kalocsa környékén vált honossá legelőször. Széleskörű elterjedésével azonban csak a 19. században számolhatunk. A kifli ízesítése csupán a nagyobb városokban, nagyobb üzemek, pékségek által valósult meg, a polgári ízlésmódnak megfelelően.
 

Felhasználás

Zamatos, önmagában vagy szendvicsekhez is kitűnő, mutatós küllemű, fűszeres ízű, frissen bármikor fogyasztható kifli. Különösen társasági összejövetelek alkalmával bor- vagy sörkorcsolyaként kedvelt. Általában külön rendelésre készítik, évszaktól függetlenül.
 

Szakmai fogások

A paprikás kifli tésztáját közvetlen tésztakészítési technológiával, liszt-csípmentes vagy csípős fűszerpaprika, bors, margarin, konyhasó, tej, élesztő, víz sorrendben gyúrják össze az alapanyagokból. Ezután érlelik a tésztát, majd osztják, gömbölyítik és sodorják, gőzzel telített sütőkemencében kisütik.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja