Receptek és Praktikák

Dübbencs

Zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta. A paraszti portákon kenyérsütéskor készítették és frissen fogyasztották.

Más elnevezések:

Kenyérlepény, dubbancs, dublitekercs, varjú, biblia, ördögbiblia.

 

Változatok:

Sós, kapros, juhtúróval töltött

 

Különleges, egyedi jellemzők:

Zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta. A paraszti portákon kenyérsütéskor készítették és frissen fogyasztották.

 

Leírás:alt

Alapanyaga kenyértészta és zsír. Ízesítőként különböző fűszereket (pirospaprika, bors, nyáron zöld kapor), tölteléknek juhtúrót használnak. Alakja - attól függően, hogy készítése a régió mely településéhez kapcsolódik - lehet féltenyérnyi-, tenyérnyi nagyságú, cipóalakúra formázott, kockákra darabolt, tekercsbe sodort.

 

Történet:

A dübbencs a kenyértésztalepény kategóriájába tartozó sült tészta. A köznép és a jobbágyság a 14. század második felétől kezdett el erjesztett kenyeret sütni. Feltételezhető, hogy sertészsírral feljavított kenyértésztából már a 19. század előtt sütöttek dübbencset. Írásos források azonban csak 1890-ből említik. A dübbencs a paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Tájjellegű étel. Azokban a régiókban állították elő, ahol nagy sikértartalmú búza termett, és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás (Nagykunság, Hajdúság és környéke, Viharsarok).
A 19. század végétől a 20. század közepéig különböző változatai alakultak ki. A melegen élvezhető zsíros dübbencset Észak-Magyarországon is sütötték.
 

Felhasználás:

Bármikor, önálló ételként is fogyasztható. Zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán. Elsősorban a nyári időszakokban készítették, s a nehéz mezőgazdasági munkát végző emberek fogyasztották.

Szakmai fogások:

A frissen bedagasztott kenyértésztából elvett tésztát fagyos sertészsírral begyúrták, kézzel ujjnyi vastagságúra széthúzták, vagy nyújtófával elnyújtották. Olvasztott zsírral lekenték, sóval illetve különböző fűszerekkel ízesítették, majd hajtogatták. Ezt a műveletet többször megismételték. Rövid ideig kelesztették. A dübbencs tésztát a kenyér mellé, a kemence szájába, a kemence lapjára vetették. A később már tepsiben sütötték meg.
Volt ahol a kézzel tépkedett kb. féltenyérnyi nagyságú darabokat, ellapították, zsírozták, s ebből raktak egymásra több darabot. Másutt parányi cipóra formálták a tésztadarabot, amelynek közepébe egy kis fagyos zsírt tettek. Töltött változatánál az elnyújtott tésztába zsírozás után juhtúrót tettek, majd tekercsbe sodorták.
Ma már nem sütnek házilag kenyeret. A dübbencs tésztát közvetlenül állítják elő búza finomliszt, víz, zsír, só, élesztő felhasználásával. A feldolgozás ugyanúgy történik, mint régen, csak már a tűzhely tepsijében sütik.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja