Receptek és Praktikák

Matyó kalács és perec

Ovális alakú, magas, 3 kg-os, 6 ágból font, hullámos oldalú, formában sütött kalács.  A felső héj, amelyet a fonatokon kívül még a jellegzetes “matyóvirág” díszít, fényes, színe vörösesbarna. A kalács bélzete foszlós.

Változatok:

Matyó perec, mely a kalácstól tömegben, megjelenési formában tér el.

Különleges, egyedi jellemzők:

A szokásosnál nagyobb, 3 kg tömegű különleges formában sült kalács, melynek felülete jellegzetes matyóföldi motívumokkal díszített.
   

Leírás:

Ovális alakú, magas, 3 kg-os, 6 ágból font, hullámos oldalú, formában sütött kalács.  A felső héj, amelyet a fonatokon kívül még a jellegzetes “matyóvirág” díszít, fényes, színe vörösesbarna. A kalács bélzete foszlós.

alt
A perec kör alakúra formázott, négy ágból font kalács, melyet a jellegzetes “matyó masni” vagy “matyó virág” fog össze. Összetétel: búza finomliszt, tej, cukor, tojás, margarin, élesztő, só, esetenként kakaó vagy mazsola.
   

Történet:

A kalácsok a családi, közösségi, egyházi ünnepek jellegzetes ételei voltak. Alakjuk, formájuk, fonási technikájuk tájegységenként változó, formákat, esetleg funkciókat konzervált. Az Alföldön és Észak-Magyarországon a 18. század végén már mindenhol ismerték és készítették a sima, töltelék nélküli nagykalácsokat. Ezeket kezdetben egyben szakítottak ki a tésztából, kerekre formálták. Az 1700-as évek végén, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon a két tésztaágból megfont, szögletes formák terjedtek el. Főleg lakodalmakra, kevésbé egyházi ünnepekre (húsvét, karácsony) készültek. Elterjedésüket a 19. században a megjelenő finomliszt és sörélesztő elterjedése tette lehetővé. Egyes tájakon az ünnepekre a kalácsok tetejét változatos módon díszítették: az általános tészta-díszeket színes szalagok is kiegészíthették. Ez adja a népi díszítőművészetéről a 19. század végétől elhíresült matyóság (Mezőkövesd és szomszédos falvai) ünnepi kalácsának jellegét. Az elmúlt évtizedekben a kalács nem csak az ünnepek étele; Mezőkövesd pékjei is sütik 2-3 kilós változatait. Ma a matyó kalács 6 ágú és ovális formában sül.

Felhasználás:

Az ünnepi alkalomnak megfelelően díszített kalács régen, de ma is emeli az ünnep fényét. Lakodalomkor helye az ifjú pár előtt van. Húsvétkor szentelni viszik a templomba a füstölt, főtt sonka mellett. Az ünnep során mindkettőt fogyasztják. Az ipari, dísztelen matyó kalácsot nagy, három kilogrammos tömegénél fogva a családok hétvégére vásárolják.
 

Szakmai fogások:

Az anyagokat előkészítik, majd dagasztják. Érés után kicsípik a 6 ágához és a díszekhez szükséges tésztadarabokat. Hat kb. 50 cm hosszú tésztarudat sodornak, ebből megfonják az alapformát. Sütőformába helyezik, felületét tojással megkenik. Elkészítik a jellegzetes “matyóvirág” alakzatot. Legelterjedtebb a kalács teljes hosszára helyezett leveles ág motívum, a szirmokból megformázott virágminta, mely az egyik oldalán kakastaréj szerűen bevagdosott lapos tésztacsík felcsavarásával készülhet.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja