Receptek és Praktikák

Miskolci krumplis kenyér

Burgonya tartalmánál fogva eltarthatósági ideje hosszabb, bélzete kevésbé morzsálódik. Igen tápláló termék. Összetétele kedvezőbb a hagyományos, csak búzalisztből készült kenyereknél, mert a burgonya kiegészíti a búzaliszt nem teljes értékű fehérjéit.

Különleges, egyedi jellemzők:

Burgonya tartalmánál fogva eltarthatósági ideje hosszabb, bélzete kevésbé morzsálódik. Igen tápláló termék. Összetétele kedvezőbb a hagyományos, csak búzalisztből készült kenyereknél, mert a burgonya kiegészíti a búzaliszt nem teljes értékű fehérjéit.

altLeírás:

A miskolci krumplis kenyér általában 750 grammos tömegű, hosszúkás alakú. Íze és illata kellemes, aromás, a burgonya íz érzékelhető. A kenyér készítéséhez hagyományosan búza kenyérlisztet, főtt, áttört burgonyát (a liszt tömegének kb. 15-30 %-át) és sertészsírt használtak. A  tésztát sóval ízesítették és élesztős kovásszal lazították.
   

Történet:

Észak-Magyarországon kevés jó minőségű búza terem. A szlovák nyelvterülettel határos országrészben - az ökológiai adottságok miatt - jelentős volt a burgonyatermelés, ill. a krumplis kenyér készítése. Krumplis kenyeret készítettek a hasonlóan magas növénytermesztési zónába tartozó Székelyföldön is. A burgonyás kenyér bélzete tömöttebb volt, mint a csak búza lisztjéből készült kenyéré, hosszabb ideig elállt a burgonya miatt.
A híres miskolci kenyeret a kenyeres kofák előszeretettel árulták a piacon, külön kenyeres kofasort alkotva a miskolci Búza téren.
A burgonya Magyarországon a 19. század elején még csak államilag támogatott, termesztésre ajánlott növény volt, a paraszti használata kenyérsütésben a 19. század második fele előtt nem valószínűsíthető. A konzervatív magyar parasztgazdaságokban a burgonyás kenyér viszonylag későn jelent meg.
    

Felhasználás:

A kenyér a magyar táplálkozási gyakorlat szerint szinte minden étkezéshez fogyasztható. A miskolci krumplis kenyér országos szintű kedveltségét a szokásos magyar ételekhez illeszkedő kellemes ízének köszönheti.
    

Szakmai fogások:

A miskolci krumplis kenyér paraszti megfelelője a házi sütésű krumplis kenyér.
Házi krumplis kenyérhez a még meleg főtt, áttört burgonyát a dagasztóteknőben a sűrű kovász mellé tették az érés gyorsítása érdekében. A reggelre megérett kovászt, az áttört burgonyát, a sertészsírt, a lisztet, sót langyos kézmeleg vízzel kemény tésztává dagasztották. Ezt tésztaérés, szakajtás, formázás, szakajtóban kelesztés, sütés követte.
A 750 g-os miskolci krumplis kenyér ipari termék. Készítésének főbb lépései megegyeznek a kenyereknél megszokott folyamatokkal és módszerekkel (kovászkészítés, dagasztás, osztás, formázás, kelesztés, sütés).

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja