Receptek és Praktikák

Fumu (Baba alaku kalács)

Különleges, egyedi jellemzők:

Feldíszített, baba alakú kalács. Lakodalmak, pasziták (keresztelők) jellegzetes étke. A fumu készítése, ajándékozása és elfogyasztása Hetés és környékének sajátos népszokása.

Leírás:alt

A fumu gyermeket formázó, díszített ünnepi kalács, változatos, finom töltelékkel. Formában sült hosszúkás, szögletes alakú, a felső felületén a jellegzetes figurális díszítések jól láthatók. Felülete fényes sötétbarna színű.
A tészta finomlisztből, tej, zsír, cukor, tojás és élesztő hozzáadásával készül. Tölteléknek diót, mákot, aszalt szilvát, almát, fügét, szőlőt szoktak beletenni, kinek mire van gusztusa és lehetősége.
 

Történet:

A fumu évszázadok óta ismert ünnepi sütemény a dél-zalai falvakban. A hetési településeken „a 15-16. században is használatos sütemény-elnevezést (fumoly) éltetett tovább, de kora- újkori mérete és formája nem ilyen volt.”
A 19-20. század fordulóján a gyermekágyas asszonynak vitt étrend elmaradhatatlan fogása volt.  Lehetőség szerint vasárnapra maradt az utoljára vitt étel: erre az úgynevezett „niézü”-re púpozott kosárral hozták az ételt a komaasszonyok, szomszédok, rokonok. Az utolsó ételvitelnél kimaradhatatlan volt régebben a pólyásgyermek alakú „fumu”. E tészta olyan nagyságú, mint egy csecsemő. Egyes helyeken fejkötőt tettek a fejére s az egészet az u. n. korozsmába beletakarták. „Ezen utolsó ételvivés alkalmával jó mulatságot, göcsejiesen „dáridombot” csapnak, melyen a komák, szomszédok s rokonok vannak jelen.  Ilyenkor a fumut az Atyának, Fiúnak, s Szentlélekistennek nevében megkeresztelik, s a vendégek között szétosztják, kik abból esznek. Néhol ez volt a paszita.”
 

Felhasználás:

A paszitán kívül lakodalomra is sütötték, és az őrségi falvakban sütik ma is a fumut.

Szakmai fogások:

A felhasználandó anyagokat előkészítik. A lisztet kevés kovásszal, cukorral, tojásokkal, pici sóval összekeverik és megdagasztják. Ha a tészta már kezd simulni, akkor a meglangyosított, folyékony zsírt a dagasztóedény oldalához öntik és a tészta közé dagasztják, amíg szép sima, selymes lesz. Meleg helyiségben kelesztik. Négy darabra vágják, és cipókat formálnak. Három cipót egyenként egyujjnyi vastagra kinyújtanak, és megtöltik: egybe cukros dió, egybe cukros mák, egybe apróra vágott aszalt szilva kerül. Töltelékként más finomságok is használhatók. Felcsavarják, mint a beiglit. A három rudat összefonják, és gyengén zsírozott, lisztezett fumu sütő tepsibe teszik. Most jön a munka nagyobb tudást igénylő része. A negyedik cipót igen vékonyra lapítják, és kisebb-nagyobb darabokból a fumu fejére hajat, gyöngysort formáznak. Szalagnak kisebb-nagyobb hosszúkás és keskeny sávokat vágnak ki, sűrűn kicsipkézik és ferdén, keresztben, hullámosan helyezik el többfelé a fumu testén. Gondoskodnak a fül, szem, orr, száj és más testrészek (köldök, bögyörő) kiformálásáról és elhelyezéséről is. Díszes, szőttes kendőbe takarva, mint egy valóságos kisbabát viszik az ünnep helyére.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja