Receptek és Praktikák

Győri páros zsemle

Két, egymással kis felületen érintkező páros zsemle mintha két darab kerek zsemle összeforrt volna. Felülete fényes, színe sárgásbarna. Bélzete egyenletesen apró lyukacsú. Íze kellemes, tejes  aromájú.

Különleges, egyedi jellemzők:


A győri páros zsemle a hagyományos vizes zsemlétől eltérően ma tejes tésztából készül és különleges alakúra formázott.

alt

Leírás:

Két, egymással kis felületen érintkező zsemle páros, mintha két darab kerek zsemle összeforrt volna. Felülete fényes, színe sárgásbarna. Bélzete egyenletesen apró lyukacsú. Íze kellemes, tejes aromájú.
 

Történet:

A zsemle szó német eredetű, bajor-osztrák közvetítéssel került a magyar nyelvben; a német polgári lakosságú városokban 1395 óta ismert szó. A 15. sz. elején a Budai Jogkönyv már megkülönböztette a zsemlét a finom kenyértől. Mátyás király felesége, Beatrix az olaszos fehér zsemléket kedvelte. 1487-ben már a Zsemlesütő Gáspár családi név is jelezte a pékek közti megkülönböztetést. 1484-ben Székesfehérváron egy Zsemlesütő utcanév utal az itteni pékek munkájára. 1430-1450 között a bécsi Udvari Kártyán már zsemlét cipelő pékinast ábrázoltak.
A nyugat-magyarországi, alsó-ausztriai vándorutat bejáró péklegények valószínűleg dél-német, osztrák területekről hozták Magyarországra a középkor végén a páros, ikerzsemle sütésének módját. Kétféle módja volt az ilyen zsemlekészítésnek; a nehezebb vajas, és a vizes könnyű változat. Utóbbit a pékmesterek céh remeknek is készítették. A pékcéhek idejében „Zwilling Semmel” névvel illették az ilyen páros zsemléket, amelyek a céhek szimbólumai között is megtalálhatók, így pecséten, tányéron stb. A páros zsemle a nyugat-magyarországi városok, német hatásra kialakult pékterméke volt. Egy győri, 1815-ből származó céhes cégéren is ábrázolták.
 

Felhasználás:

A győri páros zsemle, mint péksütemény fogyasztható önmagában, kávé, tea mellé reggelire, uzsonnára, és kiváló szendvics alap. Hagyományőrző népi rendezvényeken, ünnepeken, kiállításokon kínálják a régióban.
 

Szakmai fogások:

A tészta kovász nélkül készül. Az érett tésztát osztják és gömbölyítik. Az alakítást kézzel folytatják. A tenyér élével addig görgetik a tésztát, amíg két, egymással még összefüggő gömbbé nem alakul.
A két kis gömböt ujjaikkal gyengéden egymáshoz nyomják, és az elkészített majdnem szétváló két zsemleformát domború részükkel lefelé kelesztő ládában kelesztik.   A kelesztés befejeztével varrattal lefelé vetik a sütőkemencébe. Fontos a termék sütés előtti felületi nedvesítése és gőzzel telített sütőtérben való sütése.

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja