Két ágból font kerek, 20-22 cm átmérőjű termék. A két ág 3-5 cm vastagságú. Felülete vörösesbarna, fényes. A fonásnyomok jól láthatóak. Íze kellemes aromájú, tejes tésztára jellemző.
Más elnevezések:
Hökkön vagy hőkkön sült perec.
Különleges, egyedi jellemzők:
A megkelt perecet a forró kemence fenekén, a “hőkőn” sütik. Ezáltal alsó héja lényegesen vastagabb, ízletesebb lesz.
Leírás:
Két ágból font kerek, 20-22 cm átmérőjű termék. A két ág 3-5 cm vastagságú. Felülete fényes, vörösesbarna. A fonásnyomok jól láthatóak. Íze kellemes aromájú, tejes tésztára jellemző. Hagyományos összetétel: búza finomliszt, tej, cukor, tojás, aludttej vagy tejföl, zsír és só. Ma margarint használnak.
Történet:
A perec szó a 17. század végén süteményfajtát jelölt. A lakodalomra érkezők” kalátsot, pereczet, tyukot vagy kokast hoznak.”jegyzi le Nemes-Népi Zakál György. A “hőkkön sült perec” a 20. század elejétől készül kelesztett formában. Kelesztés után csukló vastagságú ágakra sodorják, két rúdból kerekre fonják. Ha nagyobb mennyiség készült (pl.: lakodalom), még a 20. század közepén is befűtöttek a kemencébe (egyébként már a tűzhely sütőjében készül.) “A kemencét gyengén rőzsével befűtötték, ha leégett, kihúzzák a szenet, kipemetelték a kemencét és gyorsan sietve rakták be sütőlapáton a perecet. A perec a kemencében gyorsan, 10-15 perc alatt már megsült szép rózsaszínűre. Amikor kiszedték, cukros, zsíros vízzel megkenték, kosárba rakták, ruhával letakarták, és már kész is volt a finom őrségi perec.” “Vasárnapra sütöttek kalácsot, perecet egy nagy kosárral. Azt a szobába, a sarokba a ládára tették, egy tiszta fehér abrosszal leterítették.” A kemence fenekén, a hő-kövén sütötték, innen elnevezése “hőkkön sült perec”. (Rábagyarmaton “feneken sütt perec”) Lakodalmi tésztaféleként a Magyar Néprajzi Atlasz szerint szinte az egész Dunántúlon ismert volt.
Felhasználás:
Az Őrségben és Hetésben lakodalom, búcsú alkalmával, aratás, szüret idején fogyasztották a legtöbbet. A parasztételek között szerepel a mindennapi étkezésben uzsonnaként, sült hús, szalonna, tejfölös túró, tepertő vagy füstölt sonka mellé. A 2-3 napig tartó lakodalomban reggel pálinkával és hőkőn sült pereccel kínáltak. Búcsúkor a több napra jött távoli rokonok a másnapi étkezésben hőkőn sült perecet kaptak. Nagy munkák idején hőkőn sült perec került a húsételek mellé. A téli borospince látogatásoknak is kedvelt kísérője volt.
Szakmai fogások:
A hőkőn sült perec jól kidagasztott tésztáját kelesztik, majd átgyúrják. Felosztják 1-1 ágának megfelelő, ökölnyi cipókra. Pár perc után rudakká sodorják. Kettőt összefonnak, kör alakúra “kukoriba” fonják. Felületét tejes tojással megkenik, majd forró kemencében a “hőkőre”(kemence fenekére) rakják sütni.
|