Receptek és Praktikák

Rábaközi perec

2-3 cm vastag, 12-15 cm átmérőjű, karika alakú termék. Héja világossárga, vagy aranysárga színű, egyenetlenül barázdált felületű. Bélzete laza szerkezetű, roppantva törik. Tömege 30 g. Összetétele: búza finomliszt, tojás, zsír (ma már margarin), cukor, rum, szalakáli, só.

Más elnevezések:

Vert perec (Az elnevezés a készítésére utal.)

Különleges, egyedi jellemzők:

Nagy tojástartalmú, hosszú ideig elálló enyhén édeskés ízű.
    

Leírás:

alt

2-3 cm vastag, 12-15 cm átmérőjű, karika alakú termék. Héja világossárga, vagy aranysárga színű, egyenetlenül barázdált felületű. Bélzete laza szerkezetű, roppantva törik. Tömege 30 g. Összetétele: búza finomliszt, tojás, zsír (ma már margarin), cukor, rum, szalakáli, só. A 20. század utolsó harmadában, korábban csak cukorhiány esetén, a cukor egy részét szacharinnal helyettesítik. Viszonylag új keletű a rum alkalmazása is.
    

Történet:

A rábaközi perec a főzött és sütött tésztaféleségek közé tartozik. Elsősorban Kapuvár és Csorna parasztasszonyai sütötték, s látták el vele a Rábaköz településeit. Készítményük a 20. század első felében fokozatosan elterjedt délkeleti irányban, a Bakony hegység falvaiig. A perecsütő asszonyok ma a rábaközi perecet vásárokon, piacokon, nagyobb áruházak környékén árulják a Rábaközben, Csorna, Győr, Sárvár városokban, és azok környékén. Az üzemi rábaközi perec a régió pék-szakboltjaiban, élelmiszer áruházaiban kapható. Inkább az idősebbek és a középkorúak fogyasztják, akik jól ismerik és kedvelik. Napjainkban a rábaközi perechez fűződő hagyományt (vásárfia, társas szórakozás kelléke) leginkább a Simon és Júdás Tádé napi (október 28.) sárvári vásár őrzi. Kirakodóvásárokban, ünnepekkor rendezett vásárokon egyre több helyre jut el, így országos ismertsége nő.
    

Felhasználás:

Főleg húsvét táján sütötték, amikor sok tojás volt a házaknál. Inkább a jobb módú gazdák engedhették meg a gyakoribb, jeles alkalmakhoz kötődő fogyasztását.
    

Szakmai fogások:

Készítése egyedi.
A házi kemencék hiánya, és a termék nagy anyag- és munkaigényessége miatt kevesen sütik otthon, az ipar vette át a gyártást. A rábaközi perec hagyományos elkészítése: 150 db-hoz: 6 kg búzaliszt, 100 db tojás, 30 dkg zsír, 3 kanál cukor, 150 db szaharin tabletta, 7 dl rum, 3 dkg szalakáli, 2 dkg só. Ízesítőként vaníliáscukrot, citromhéjat is szoktak hozzá adni. A szaharintól a tészta könnyebb lesz, és sütésnél lassabban pirul. A tojásokat különválasztják. A tojássárgáját, a cukrot, a feloldott szaharint, a zsírt, a sót habosra felverik, majd a liszt felét, a szalakálit, a rumot is hozzáadják. A tojásfehérjéből kemény habot vernek, a tésztába keverik, majd hozzáadják a liszt másik felét. Addig dagasztják, amíg sima lesz a tészta. Ezt követi egy különleges tészta kikészítési művelet, a tészta “verése”. A tésztát keményfa asztalon át- meg áthajtogatva perecverő fakalapácssal vagy fejsze fokával addig verik, míg hólyagossá, könnyűvé válik. Ezután pihentetik, és kis darabokra osztják, amit 30-35 cm hosszú rúddá sodornak, végüket jól összekapcsolva karikának formálnak. Katlanban vagy üstben meleg, de nem lobogó vízben addig főzik, amíg feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedik, hideg vízbe mártják, majd szűrőbe teszik. Egy napig pihentetik. Másnap gőzzel telített kemencébe vetik. Minden bevetett lapát után vizet locsolnak a kemencébe. Van ahol sütés előtt tejfölben megforgatják. Sütés közben a perecek két-háromszorosára növekednek, kiforrnak, kicsattannak, 15-20 perc alatt kisülnek. Hűvös helyen, rudakra fűzve sokáig eláll.

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja