Hogyan dolgozzunk élesztővel és a száraz élesztővel, liszttel és cukorral? |
Fortélyok
-
Az élesztőt langyos cukros vízben is fel lehet futtatni, ha nem akarunk tejet használni a tésztához.
-
A szárított élesztőhöz melegebb cukros folyadékot használjunk, a felfuttatás több időt igényel.
-
Az élesztővel só semmiképpen ne érintkezzen, lehetőleg kristályos cukor sem.
-
A lisztet mindig szitáljuk át, hogy fellazuljon és telítődjék oxigénnel, ekkor a tészta sokkal finomabb, lazább lesz.
-
A sót, cukrot érdemes vízben feloldani.
-
Ha a zsiradékot (vajat, margarin, sertészsírt) csak akkor adjuk a tésztához, ha már összeállt, foszlósabb lesz a sütemény.
-
Ha a tészta langyos, hamarabb megkel.
-
Kelesztéskor fedjük le a tésztát, és a helyiség legyen meleg és huzatmentes.
-
A kelt tészta sütése előtt a sütőbe érdemes egy kis tálkában vizet tenni, hogy a sütéskör a környezet gőzzel telített legyen. Ezt a módszert tojással lekent tésztánál ne alkalmazzuk, mert akkor a felülete nem lesz fényes.
|