Receptek és Praktikák

Hogyan dolgozzunk élesztővel és a száraz élesztővel, liszttel és cukorral?

 

Fortélyok

  • Az élesztőt langyos cukros vízben is fel lehet futtatni, ha nem akarunk tejet használni a tésztához.
  • A szárított élesztőhöz melegebb cukros folyadékot használjunk, a felfuttatás több időt igényel.
  • Az élesztővel só semmiképpen ne érintkezzen, lehetőleg kristályos cukor sem.
  • A lisztet  mindig szitáljuk át, hogy fellazuljon és telítődjék oxigénnel, ekkor a tészta sokkal finomabb, lazább lesz.
  • A sót, cukrot érdemes vízben feloldani.
  • Ha a zsiradékot (vajat, margarin, sertészsírt) csak akkor adjuk a tésztához, ha már összeállt, foszlósabb lesz a sütemény.
  • Ha a tészta langyos, hamarabb megkel.
  • Kelesztéskor fedjük le a tésztát, és a helyiség legyen meleg és huzatmentes.
  • A kelt tészta sütése előtt a sütőbe érdemes egy kis tálkában vizet tenni, hogy a sütéskör a környezet gőzzel telített legyen. Ezt a módszert tojással lekent tésztánál ne alkalmazzuk, mert akkor a felülete nem lesz fényes.

 



 

  

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja