Ha hideg, hosszú érésű (10-12 óra) kovásszal készül, ha vastag héjúra van sütve (nem túl meleg kemencébe és minél tovább), ha legalább 3 alkalommal (vetésnél, sütés közben = átrakásnál és a sütés végén vízzel van kenve = mosdatás).
Hogyan tároljuk a kenyeret?
Akkor marad legtovább friss, ha jutazsákba, vagy vászonkendőbe csavarva tesszük a kenyértartóba.
Lehet-e a kenyeret, pékárut fagyasztani?
Igen, de minden esetben csak az egészen friss kenyeret. Csavarjuk átlátszó fóliába, és a felengedés előtt pedig csomagoljuk ki belőle.
Hogyan használjuk fel a száraz kenyeret?
Zsemlemorzsának lereszelve, vagy jóízű kenyérlevesnek elkészítve. (Hagymát pirítunk, majd vízzel felengedjük, és beletéve a száraz kenyeret, beforraljuk. Őrölt köménymaggal, majoránnával, kis fokhagymával, pirospaprikával ízesítjük. A megdagadt és felázott kenyeret habverővel simára keverjük.)
Baltás Zsuzsa (Rendfő 2001-2011; Rendfői tanácsnok 2011-)
|