Receptek és Praktikák

Leveles tészták készítése

A leveles tészták zsiradékréteggel elválasztott, vékony tésztalemezekből álló rendszerek a tésztalemezek közt gőzelzáró rétegek helyezkednek el melyek a sütés közben felszabaduló vízgőz hatására, válnak szét.

Leveles tészta készítéséhez szükségünk van egy élesztős alaptésztára (elő tészta) mely az összes margarin felhasználás 10 % -t tartalmazza

A maradék margarint pedig kevés liszttel átgyúrva négyzet alakra formázva, hűtve tároljuk a felhasználásig

Az alaptészta készítésénél is fontos, hogy hideg vízzel dagasszunk elkerülve ezzel a tészta gyors felmelegedését.

 

Hajtogatás:

Az élesztős tésztát kinyújtjuk kereszt alakba ügyelve arra, hogy a tészta középső része (jelölve) kissé vastagabban maradjon.

 alt

Belehelyezzük a margarint, majd beburkoljuk (a füleket ráhajtjuk úgy, hogy

a két fül amit először hajtunk rá csak a tészta közepéig érjen ez azért fontos, hogy az alsó és felső tészta egyforma vastag legyen

Ezek után a tésztánkat téglalap alakra nyújtjuk és szimpla hajtással megkezdjük a leveles tészta kialakítását

A rétegek vastagsága a tészta és a zsiradék mennyiségi arányától függ.

 

Két hajtogatási módot ismerünk:

- szimpla

- dupla

Szimpla hajtás.

A kinyújtott tésztánkat három egyenlő részre osztjuk, majd a két oldalát egymás után behajtjuk középre

 alt

 

Így ismételten egy kisebb téglalapot kapunk.

Dupla hajtás:

A tésztánkat kinyújtjuk téglalap alakra, majd 4 egyenlő részre osztjuk.

De mivel a tészta két szélén ekkor még jól látható, hogy margarin nem került a tészta széleibe a következő képen hajtogatunk.

 alt

Az első részt megfelezve (1/4) behajtjuk a tésztát, majd a maradék részt hozzáhajtjuk (3/4) ekkor jól látható, hogy a tészta rétegek nem egymásra, hanem egymás mellé kerültek (ez azért fontos, mert csak úgy tudunk szép leveles tésztaszerkezetet kialakítani, ha a rétegezzük a margarint a tésztával

alt

Ez után a tésztánkat megfelezve behajtjuk a tésztát.

A hajtogatások közt hűtőben kell pihentetni a tésztát mely nagyon fontos, mert a hajtogatás hatására felolvadt zsiradéknak vissza kell hűlni, ahhoz, hogy nyújtható legyen a tészták. Hajtogatások során a rétegek száma addig növelhető ameddig a tészta és a vékonyodó zsírréteg enged a hengerlő nyújtó- hatásnak

A hajtogatásokat a szerint válasszuk meg, hogy tölt9tt illetve töltetlen terméket szeretnénk készíteni. 

A töltött termékeknél elég a két szimpla hajtás, mert a kevesebb tésztaréteget a töltelékkel együtt a sütés közben felszabaduló vízgőz könnyebben felemeli. Így sokkal szebb és láthatóak a (levelek)

A töltetlen termékeknél pedig egy szimpla és két dupla hajtás szükséges.

Nardai Anita (Nyugat Magyarország; Rendfő 2011. március 05.-)

 

 

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja