Receptek és Praktikák

HÍRes termékek

A HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) termékek gyűjteménye 1998-2000 között jött létre, amely 300 szakmailag megalapozott, történetileg hiteles hazai termékleírást tartalmaz. A gyűjteményben 31 darab hagyományos sütőipari termék található. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a bemutató sütésein rendszeresen mutatja be a termékek előállításának módját. Az alábbiakban részletesen megismerkedhet a 31 termékkel.

Amennyiben kíváncsi a termékekkel kapcsolatos receptekre és praktikákra, akkor látogasson el a rendezvényeinkre vagy iratkozzon fel a receptes hírlevelünkre a jobb oldalt.Matyó kalács és perec

alt

Ovális alakú, magas, 3 kg-os, 6 ágból font, hullámos oldalú, formában sütött kalács.  A felső héj, amelyet a fonatokon kívül még a jellegzetes “matyóvirág” díszít, fényes, színe vörösesbarna. A kalács bélzete foszlós.

 

 

Bővebben...
 
Erdőhorváti perec

alt

Az erdőhorváti perec kb. 6 cm átmérőjű 0,5-0,8 cm vastagságú karika. Színe sárgásbarna, kemény, ropogós, a böjtös kissé sós, a tojásos kissé édeskés ízű.

A perec előállításához a legfinomabb fehérlisztet használják.

 

 

 

Bővebben...
 
Vesu

alt

Kenyér, vagy kalácstészta tésztamaradékából vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu alapja a kenyértészta, míg a vesikalács kalácstésztából készül.

 

Bővebben...
 
Pászka kalács

alt

Csonka kúp alakú, cakkos szélű formában sült összetett formázással és díszítéssel készült, ünnepi kalács.

Külseje világos barna, felületén sodort tésztaágból kialakított kereszttel díszítik ennek szárain és közepén tésztarózsa van.

 

 

 

Bővebben...
 
Kürtös kalács

alt

Szabad parázson, speciális formára tekerve megsütött, üreges, csonka kúp alakú kalács. A vaníliás illatú, finom kelt tészta a karamelles-pörkölt diótól különösen kellemes ízű. Állománya foszlós, külső cukros-diós része ropogós.

 

 

Bővebben...
 
Kunsági Perec

alt

A kunsági perec egyetlen ágból, hurkolással jellegzetes perec alakúra formázott, 4-5 cm átmérőjű termék. Felülete aranysárga színű, fehér lisztes-sós foltokkal díszített, ízesített.

 

 

 

 

Bővebben...
 
Kenyérlángos

alt

A kenyérlángos kb. férfitenyér átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé-kevésbé kerek formájú. Illata, íze a friss kenyérével azonos. Kívül ropogós, belseje puha. Csak frissen, melegen fogyasztva finom, később megszíjasodik.

 

 

Bővebben...
 
Dübbencs

alt

Zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta. A paraszti portákon kenyérsütéskor készítették és frissen fogyasztották.

 

 

Bővebben...
 
Debreceni vásári perec

altA változatok közül legismertebb, legkedveltebb a kis vajas perec volt. Középen lyukas, kb. 2-2,5 cm átmérőjű, kerek, ujjnyi vastagságú, világos barna színű, a vajtól természetes édeskés ízű, ropogós sütemény.

 

 

Bővebben...
 
Tepertős pogácsa

alt

Az omlós változat rögökre törhető szét, a leveles változat bélzete laza, leveles szerkezetű. Tepertőre jellemző, kissé borsos illatú és ízű, kellemesen sós. Zsírtartalma 25-30 %, lisztre számított 25-40 % tepertőt tartalmaz.

 

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 4

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja