|
HÍRes termékek
A HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) termékek gyűjteménye 1998-2000 között jött létre, amely 300 szakmailag megalapozott, történetileg hiteles hazai termékleírást tartalmaz. A gyűjteményben 31 darab hagyományos sütőipari termék található. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a bemutató sütésein rendszeresen mutatja be a termékek előállításának módját. Az alábbiakban részletesen megismerkedhet a 31 termékkel.
Amennyiben kíváncsi a termékekkel kapcsolatos receptekre és praktikákra, akkor látogasson el a rendezvényeinkre vagy iratkozzon fel a receptes hírlevelünkre a jobb oldalt.
|

Ovális alakú, magas, 3 kg-os, 6 ágból font, hullámos oldalú, formában sütött kalács. A felső héj, amelyet a fonatokon kívül még a jellegzetes “matyóvirág” díszít, fényes, színe vörösesbarna. A kalács bélzete foszlós.
|
Bővebben...
|

Az erdőhorváti perec kb. 6 cm átmérőjű 0,5-0,8 cm vastagságú karika. Színe sárgásbarna, kemény, ropogós, a böjtös kissé sós, a tojásos kissé édeskés ízű.
A perec előállításához a legfinomabb fehérlisztet használják.
|
Bővebben...
|

Kenyér, vagy kalácstészta tésztamaradékából vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu alapja a kenyértészta, míg a vesikalács kalácstésztából készül.
|
Bővebben...
|

Csonka kúp alakú, cakkos szélű formában sült összetett formázással és díszítéssel készült, ünnepi kalács.
Külseje világos barna, felületén sodort tésztaágból kialakított kereszttel díszítik ennek szárain és közepén tésztarózsa van.
|
Bővebben...
|

Szabad parázson, speciális formára tekerve megsütött, üreges, csonka kúp alakú kalács. A vaníliás illatú, finom kelt tészta a karamelles-pörkölt diótól különösen kellemes ízű. Állománya foszlós, külső cukros-diós része ropogós.
|
Bővebben...
|

A kunsági perec egyetlen ágból, hurkolással jellegzetes perec alakúra formázott, 4-5 cm átmérőjű termék. Felülete aranysárga színű, fehér lisztes-sós foltokkal díszített, ízesített.
|
Bővebben...
|

A kenyérlángos kb. férfitenyér átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé-kevésbé kerek formájú. Illata, íze a friss kenyérével azonos. Kívül ropogós, belseje puha. Csak frissen, melegen fogyasztva finom, később megszíjasodik.
|
Bővebben...
|

Zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta. A paraszti portákon kenyérsütéskor készítették és frissen fogyasztották.
|
Bővebben...
|
A változatok közül legismertebb, legkedveltebb a kis vajas perec volt. Középen lyukas, kb. 2-2,5 cm átmérőjű, kerek, ujjnyi vastagságú, világos barna színű, a vajtól természetes édeskés ízű, ropogós sütemény.
|
Bővebben...
|

Az omlós változat rögökre törhető szét, a leveles változat bélzete laza, leveles szerkezetű. Tepertőre jellemző, kissé borsos illatú és ízű, kellemesen sós. Zsírtartalma 25-30 %, lisztre számított 25-40 % tepertőt tartalmaz.
|
Bővebben...
|
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>
|
2. oldal / 4 |
|
|