Receptek és Praktikák

Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért

alt

Tisztelt Rendfő Asszony!

"Az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottság (EOQ MNB) közhasznú társadalmi szervezet, mint  a Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Partnere,  a VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztállyal együttműködve Közösségi Vándordíjat alapított

Bővebben...
 
Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2012

alt

2012. november 6-án,Szegeden került megrendezésre a "Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2012 a Nemzeti Vidékfejlesztési Program megvalósításáért" konferencia,

Bővebben...
 
A sütőipar prémium termékeinek kihirdetése

2012. március 30-án, a Vidékfejlesztési Értesítőalt 7. számában megjelent  a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-103 számú irányelv, a Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek 1. kiadása.

Bővebben...
 
A tepertős pogácsa védettségének története

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. decemberében arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a termékleírás várhatóan a közeljövőben megjelenik, ezzel pedig megkezdődik az új, várhatóan utolsó szakasz. Az EU tagországoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy kifogást tegyenek. Ha egyik tagállamnak sincs ellenére, hogy a tepertős pogácsa védett legyen, akkor a termék megkaphatja a „magyar hagyományok szerint előállított sós sütemény” elnevezést, és használhatjuk a „hagyományos különleges termék” megjelölést.  A munkában oroszlánrészt vállaló Magyar Pékek Fejedelmi Rendje hosszú és fáradságos munkája eredményeként került a védettség ügye célegyenesbe.

Bővebben...
 
Az ostoros kalácsról

Valójában egy sváb kalácsról van szó, melyet kinézeténél fogva ünnepi alkalmakra készítettek, de egyszerűségének köszönhetően egy kis gyakorlással bármelyik pék elkészítheti akár a karácsonyi ünnepi asztal díszeként.

Magyarországon, rengeteg sváb közösség található, akár a Dunántúlon, Észak – Alföldön, Budapesten. A receptet őrzik mindenhol, apróbb különbségekkel, de a végeredmény ugyanaz: foszlós, kellemesen fahéjas illatú és ízű, látványos kinézetű kalács – a karácsonyi ünnep dísze.

A kalács egyik leírását Csendesné Dolinay Margit rendi tag (Észak – Alföldi régió) bocsátotta rendelkezésünkre. Ő maga is gyűjtő munkát végzett ezért, így az alábbi recept: „Jász Ostoros”, eredeti tulajdonosa: Katona Istvánné Jászapáti lakos volt.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2

Keresés

Hirdetés

Recept hírlevél

Sütött már otthon kenyeret?
 

Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Komárom

www.pekrend.hu

Tevékenységünket és működésünket a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatja